8. 11. 2012.

Oh, the Archives...

Obozavam arhive. Na top listi obozavanja prve su tipografske, a drugo mesto dele botanicke i putne.

Ovo nije prvi put da vam s pricam o starinskim plakatima koji reklamiraju destinacije. Volim sto je na njima ceo svet prikazan ujednaceno glamurozno. Ovako su izgledali plakati koji su pozivali u Jugoslaviju:




Secate se onog revival-a starinskog stila koje se pre par godina desio bas u Boki?




Ovaj, iz 1935. mozete kupiti za 7 dolara...




Ovaj sa ovom dirljivom jadranskom crv-sirenom je ocaravajuci...




... a ovaj poslednji, iako ne reklamira Jugoslaviju nego Koktu, nisam mogla da ne uguram u ovaj izbor. 




Bas kao i ovu staru nalepnicu na prtljag:





Ona je jedna oz zilion nalepnica sakupljenih u flickr stream pod nazivom Art of the Luggage Label. To je neopisivo inspirativno mesto koje se stalno dopunjava novim starim komadima. Jedno od onih koja vam naprave bazu na koju mozete da nadrgradjujete savremene interpretacije na ovu temu. A njih najlepse pravi Louis Vuitton. Secate se onih njihovih vodica, prica o koferima i razglednicama.






Kada smo kod online starinarnica u kojima se ciklicno utapam, moram da vam pomenem i bugarsku arhivu zlata vrednu. SOCMUZ, odnosno - СОЦМУЗ. Opis kratak i jasan, kaze: VIRTUAL MUSEUM OF SOCIALIST ERA GRAPHIC DESIGN IN BULGARIA (a project of the photographer Nikola Mihov and the architects Martin Angelov and Valeri Gyurov). Volela bih da i mi imamo takav online muzej. 





Pozorisni i filmski plakati, postanske marke i pecati, decije knjige, logoi i reklame, i - omoti ploca. Caroban svet u kom je jedan od velikana i Stefan Kancev o kom sam vam ranije pisala.
















Ima tamo jos mnogo cega zanimljivog, starovremski pismenog i super zabavnog, da ne kazem - smesnog. Speaking of hilarious, ultimativno mesto za ljubitelje arhiva je Retronaut. Brilijant iz Retronaut skrinje je nedavni post - ruski trgovacki katalog. Odnosno, Товарный словарь СССРTesko je izabrati samo par omiljenih strana iz ove cudesne brosure s polovine 20. veka. Evo par listova, ostatak pronadjite na Retronautu, a ceo bas ceo katalog na bizarnom ruskom originalu, Rabit Show.












I jos, flickr stream by josef skrholaČeška škola je nama uvek bila bliska i srodna, pa tako i ove ilustracije razlicitih stilova deluju poznato. Kao da smo neke od njih sretali u detinjstvu.



















Tamo saznadoh za Miroslava Ivanova i ovu njegovu prekrasnu ilustraciju, smirujucu i razveseljavajucu pastoralu koja odmah ide na desktop. (najveca dimenzija je ovde)

Ovo je tacka na moju dugu istocnoevropsku arhivsku sagu. 

4 коментара:

  1. edukativni post sa super linkovima. evo odmah možemo svi postati retronauti kad gos nam drago.
    prvi poster je prelep i baš ga vidim kako bi sijao i omilio ledene mesece.
    a kod zadnjih ilustracija prisetila sam se slovenskih finih ilustratorica Marlenke Stupica, Marije Lucije Stupica i Ančke Gošnik Godec (prva i zadnja moje najdraže iz 60 i 70h)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. aaa divota, nisam nikad cula za njih! sad pronalazim:

      1973 MARLENKA STUPICA Dobitnik je nagrade "Zlatno pero" za ilustracije za bajku “Trnova Ružica.”

      A vidim da i Mladinska knjiga ima nesto lepo i od Marlenke i od Marije Lucije Stupice. Moram da potrazim tu knjigu u njihovim beogradskim radnjama!

      A treca dama AAAAAAA pa ta njena zlatna ptica na drvetu sa zlatnim jabukama UREZANA MI JE U DNK!!! Sa tom knjigicom sam rasla!

      http://www.popscreen.com/p/MjQ1MzY5ODY=/An%C4%8Dka-Go%C5%A1nik-Godec-golden-apples

      diiiivno! hvala ti draga matilda!

      Избриши
    2. prelistajte ovu božanstvenu knjigu Marije L. Stupice. Mala morska deklica mi uvek, ma uvek, zarosi oči i srce malo pobrže kuca.
      http://en.mladinska.com/books/children%60s_books/the_greatest_fairy_tales/andersen_fairy_tales

      Избриши
    3. divota. ne moze da se downloaduje pdf ali sad cu da islikam sve po redu.

      :*

      Избриши

Related Posts with Thumbnails