01.02.2011.

Walton FordBas u trenutku kada potpuno omadjijana uzivam u trecini jedne predivne knjige sa starom kaligrafijom koja stoji u najcudesnijem odnosu sa carobnim klasicnim botanickim ilustracijama, iskrsne mi nekako i upadne u vidokrug Walton Ford.

Taj je tip jedan originalni bad-ass njujorker bez obzira sto vise tamo ne zivi. Elegancija primalnog. Salonska apokalipsa.Odmah saznam da je Taschen izdao ne samo klasicnu chunky knjigu pod naslovom Pancha Tantra,nego i njenu prenapucanu, exquisite, extraordinaire verziju, koja se prodaje po ceni od $1800.

Kolekcionarski ili obican primerak, ta knjiga sabira na jednom mestu njegove necuveno sledjene radove, bad-ass duhovite u detalju, sa kojih nas pravo u oci gledaju zivotinje, same ili u zacudnim konstalacijama.Knjiga nosi enegriju onih nekih zbirki svega najcarobnijeg od kad je sveta i veka. Tako mi recimo deluje Pictorial Webster's: A Visual Dictionary of Curiosities ili Encyclopedia of the Exquisite: An Anecdotal History of Elegant Delights.

Njegovi studiozni akvareli velikih formata izrazito su narativni i u sebi nose milion referenci. Sve krece od knjiga, evo reci ce vam Walton nesto o procesu rada vodeci vas kroz svoj atelje:On nije just another Audubon, njegov rad nema za cilj katalogizaciju. Kao sto sam na pocetku nacela - to su sve neke predivne kao apokalipticne scene, divljacke i savrseno kontrolisane, nabijene energijom a elegantno dvodimenzionalne. Primalne i salonske. Neverovatan spoj.

Temeljan leaf-through, zumiranje i odzumi, zahvaljujuci Taschenu, god bless those guys. Sve 324 strane. Ma, carolija jedna divljacka.

+ obavezna literatura za novopecene Walton Ford lovers, Nature Boy, tekst iz NYMag-a, iz pradavne 2002.

........................................

1 коментар:

Related Posts with Thumbnails