25. 5. 2011.

Cyrillic Archives

Kao sto se neko ocaran izgubi u receptima, cipelama, magazinima ili gadgetima, ja se izgubim u tipografskim arhivama.





Meki handlettering, stroga tipografija, crno na belom ili sa docaravanjem uklesanih ili ekstrudovanih slova, medju slovima se osecam kao u prodavnici slatkisa. Ne u prodavnici, u FABRICI SLATKISA.

Te me arhive hrane i beskrajno ucim i uzivam bazajuci kroz njih. Naravno, gotovo uvek su to kolekcije latinicnih slova. Kada mi se prisunja neka grupica starih gradjanskih cirilica, procvetam od ponosa. Toliko aktuelne za ono vreme, pametne, pismene, konstruisane kao pravi klasici koji su i danas na ceni. Pa mislim, pogledajte samo ovaj pesacki prelaz sa uputstvom na zebri!





A onda, nalazimo se ispred firmopisacke radnje i ekipa nam ponosno prezentuje svoj portfolio.





A ovako je izgledala firma elektrotehnicko/masinskog skladista u Sremskoj broj 7.





I ponovo Ilic i Andrejevic, potpuno drugacije.





Blago pronadjeno na forumu sa pregrsti fotki starog Beograda. Iako je ovo danas moj grad a ne ono sa fotki te ne patim za proslim vremenima, stara slova su posebna vrsta inspiracije i veze sa kolegama iz proslosti. Pronalazenje takve niti u vremenu posebna je stvar.

o‿o

p.s. 30. maj:
jos dva bisera poslao mi je Gavrilo:


Raspevana slova na opancarskoj radnji, presiroko M, preusko I, a razmaci... ma dusa mi djuska kad vidim kako stoje L i I a kako L i Ć. Hihihi!



A ovde... zumirajte da vidite natpis na trgovini Milorada P. Kuburovica i Brata sa velikim B. Dirljivo raspevani inicijali. Plus, tri savrseno skladna tipa slova na maloj tabli koja kaze PRODAJA MARAKA I MENICA.

2 коментара:

  1. Odlicne fotke! Omiljena mi je ,,pogledaj levo'' :) prosto genijalno ;)

    ОдговориИзбриши
  2. da! krenes na pesacki pa ti kaze "pogledaj levo", pa ides ides pa ti kaze "pogledaj desno". isto i sa druge strane ulice. genijalno!

    ОдговориИзбриши

Related Posts with Thumbnails