16. 5. 2011.

Cocchi Americano



I upravo u periodu zaljubljenosti u Italiju i ocaranosti transformisanjem italijanske graficke tradicije koja se desava u njujorskom studiju Louise Fili, predstavi mi se jedno italijansko pice koje na svoj nacin prica o istom mostu Amerika-Italija.

U pitanju je aperitiv Cocchi Americano i uopste me ne zanima kakvog je ukusa, mirisa, uz koju se klopu slaze i kakav mu je background. Interesuje me samo istorija njegove etikete i etiketino osvezeno izdanje koje imamo pred sobom.

Najjednostavnija kruzna nalepnica, zalepljena visoko na ravnoj jednostavnoj flasi koja se zavrsava bakarnom navlakom preko cepa. Ista bakarna ispisuje i slova AMERICANO u dnu nalepnice.

A ta slova... posebna prica. Smena tankih i debelih, dovoljno nedovoljno, pa naopako, pa ispusteno... toliko smesno i sarmantno. Sa kezom i nasmejano razrogacenim ocima gledam i pokusavam da shvatim logiku onog koji je ova slova pravio.

Pevac kao interpretacija americke zastave ostao je bez plave kada i ostatak etikete, kada su slova COCCHI postala crna tada su njegove plave strafte postale sive. Sada je etiketa elegantnijeg kolorita, eto koliko samo jedna boja uradi.

Razmotana etiketa izgleda ovako, kao jedan od omiljenih kartonskih podmetaca za case iz neke imaginarne vintage kolekcije. Ili kutije sa tricama i kucinama sa putovanja diljem Italije.




Ne uspevam da iscackam ko ju je dizajnirao. Ali zato evo stare verzije etikete. Jos blesavija, smesnog sloga i dvostruko smesnijih slova. Majstorski hilarious. Tipo vic.


Link


I eto, to je danasnja nasmejana kratka nota o osvezavajuce dizajniranom osvezavajucem aperitivu skakutavog cross-atlantskog naziva Cocchi Americano.



Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts with Thumbnails