Kao sto se treci tan treceg meseca u Japanu slavi kao DAN DEVOJCICA {Hinamatsuri}, tako se peti dan petog meseca slavi kao DAN DECAKA [Tango-no-Sekku].
Zapravo tako je bilo do 1948, kada je vlada 5. maj proglasila danom sve dece, i nazvala ovaj praznik Kodomo no Hi. Dan dece slavi decje osobenosti i njihovu srecu, ali izrazava i zahvalost mamama. Ovim praznikom zavrsava se Zlatna nedelja.
Glavno obelezje danasnjeg praznika su, kao i kada je ovo bio Dan decaka, sareni sarani [Koinobori] koji se vijore svuda unaokolo kao vetrokazi.
Kace se mesec dana unapred na kuce u kojima ima malih decaka i imali smo srecu da budemo u Japanu bas u vreme kada ove ribe-zmajevi lete unaokolo. Irena kaze da oni simbolizuju zelju da deca budu jaka kao zmajevi i da svuda prolaze glatko kao ribe! :D
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Naravno, i ovaj praznik ima svoj specijalni kolacic, ovog puta Kashiwamochi, slatkis od pirinca umotan u hrastov list.
Kashiwamochi
SASTOJCI:
• 200g Azuki pasulja {biospajz}
• 200g bezglutenskog pirincanog brasna {biospajz}
• 280ml vode {brita}
• 8 listova hrasta {park?}
METOD:
1. Start by emptying the contents of the azuki tin into a saucepan and gently heat over a low heat to thicken the bean paste.
2. While the liquid is being removed from the azuki beans, mix the rice flour and water well in a bowl before covering the bowl and then heating in a microwave on full heat for 4 minutes.
3. Remove the bowl from the microwave and mix the contents again. Then put back in the microwave for a further 3 minutes.
4. Remove the bowl from the microwave and you should have a nice solid dough. Use your hands to knead the dough until it is soft and as smooth as possible and then split it into 8 equally sized flattened pieces. Your dough should look a little like bread dough at this stage.
5. Take the azuki paste off the hob and allow it to cool before splitting it into 8 small pieces. Place the sweet bean paste onto the dough then fold the dough over and seal around the edge so that the paste inside is fully sealed.
6. Lastly wrap up each piece of mochi with an oak leaf once the dough has cooled down and serve. Remember, the oak leaf is just for decoration and not supposed to be eaten.
RECIPE & PIC VIA JAPAN CENTRE
p.s. Novi slatkis za Dan dece je mali koi saran, pancake testo sa belicastom masom od kestena unutra. Sweet!
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Cujte i pocujte danas je Dan dece!
p.s. Novi slatkis za Dan dece je mali koi saran, pancake testo sa belicastom masom od kestena unutra. Sweet!
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Cujte i pocujte danas je Dan dece!
Bože, kako divan sistem prazničnih vrednosti! Juče sam baš naletela na neki klip o park atmosferi u Tokiju... Bajkovito, lirično i naivno... I sa puno te preslatke dece...
ОдговориИзбришиPrelepo stvarno,bas bi volela da budem deo te atmosfere
ОдговориИзбришиOdlično! Nisam ni znala da je na moj rođendan dan djevojčica :)
ОдговориИзбриши@Amelie
ОдговориИзбришиipak mislim da ih ja malo idealizujem sa svim ovim predivnim postovima. a bice ih jos narednih dana... :)
@sugarhoneybaby
mi smo imali samo sneak peek i bilo je mnogo lepo!
@mmirandam
to je po starom, ali ti ga slobodno slavi duplo! ;)