26. 10. 2012.

Tipoberba 2012

Tipoberba je radionica tipografske ćirilice koju organizuje Tipometar a pomaže Ministarstvo kulture Srbije. I ove godine je, kao i prošle, mentor na radionici bio Vedran Eraković. I ove godine je, kao i prošle, organizator bila Ivana Ćirović. Pronašla je idealno mesto za Tipoberbu






U idili rodnog mesta Vuka Karadžića, Tršića, od 13. do 21. septembra na svojim fontovima su radili bivši studenti FPU Ilija Lazarević, Ivana Ćirović, Marija Rnjak, Marijana Oršolić, Nikola Stojanović, Sanja Grbić, Tamara Pešić, Tanja Stevanović.






Njihovi različiti karakteri tako vrcavo i zanimljivo isplivavaju kroz fontove koje prave. Ilija Lazarević je svojoj familiji Ivica dodao bold italic težinu...




... Ivana Ćirović radi na sanserifnom parnjaku njenog tipografskog pisma Platan...






... Nikola Stojanović napravio je savremeno linearno pismo Tkač inspirisano tradicionalim ćiriličnim oblicima.






Trsoje Sanje Grbić je prezentaciono pismo dramatičnih krivulja koje osnovu imaju u kaligrafskim skicama...






... a elegantna Kareta Tamare Pešić raste u pravu familiju. Na ovoj radionici dobila je četiri težine zahvaljujući Multi Masteru, novoj opciji u programima za pravljanje fontova koja pomaže u kreiranju familija.




Tanja Stevanović napravila je zabavno ilustrativno pismo Orasi, sjajan odraz njenog karaktera i pravi parnjak njenim ilustracijama i grafikama iz serijala Ježeva kućica.





Ovogodišnja radionica je posebna po tome što je na njoj započet rad na rekonstrukciji Vukovog rukopisa. Zamišljeno je da se ova rekonstrukcija napravi u savremenom OpenType okruzenju, tako da sadrži veliki broj različitih varijanti slovnih znakova, što će omogućiti tekst složen ovim fontom jako potseća na rukopisni original. U ovaj poduhvat upustila se Marija Rnjak.


Arhiva SANU bila je ključni partner u ovom poslu i svoje odaje držali su širom otvorene za prikupljanje materijala nekoliko meseci pre same radionice. Vedran Eraković koji je osmislio ovaj projekat kaže da je ideja da se ovaj font, kada bude dovršen, da na upotrebu institucijama koje imaju veze sa Vukom Karadžićem.




Još jedan projekat o kom ćete sigurno jos slušati je familija Njoki. Njen autor, Marijana Oršolić, započela je rad na ovoj font familiji tokom studija na FPU, a već neko vreme je unapređuje i širi.





Njoki će uskoro postati NjokiBG, odnosno, ovo će biti naredna familija koju će vam pokloniti Tipometar i Sekretarijat za kulturu grada Beograda. Ćirilica i latinica, kao što ste navikli sa prethodnim BG fontovima. Na Tipometru i dalje možete preuzeti besplatno sve prethodne BG font familije PlatanBG, LovelyBG, NeoplantaBG, AdamantBG, ResavskaSansBG i ResavskaBG.





U ovu uživajuće-radnu atmosferu na kratko smo sa zadovoljstvom uplivali i Borut Vild i ja,  kao gostujući predavači. Ja sam im pričala o slovima u upotrebi, u logotipima, na pakovanjima, o ručno pisanom i posebnim doradama postojećih tipografskih pisama. Kažu mi da je Borutovo predavanje koje se desilo nekoliko dana po našem odlasku bilo jako zanimljivo, a on standardno prešarmantan.





To wrap it up, izvol'te jedan desktop background, uvodni slajd tog mog gostujućeg predavanja. Klik na sliku za full size, desni klik na sliku, sačuvate je kod sebe na kompjuteru i fljus na desktop the way you usually do it.





Tipografska pisma koja su se kuvala na Tipoberbi 2012 možete videti i na aktuelnom Sajmu knjiga u Beogradu, do 28. oktobra, u hali 1A.

2 коментара:

  1. Divno, svaka cast mladim kreativcima!
    Ovakvih radionica nikad dosta :)

    ОдговориИзбриши
  2. Najviše mi se sviđa Tanjin rad jer je više naklonjen ilustraciji :) Super radovi!

    ОдговориИзбриши

Related Posts with Thumbnails