7. 5. 2012.

NOMA!


Pre nekoliko dana proglaseni su ovogodisnji najbolji restorani na svetu. Danski restoran Noma, treci put za redom je osvojio titulu najboljeg i tako se izjednacio sa legendarnim restoranom El Bulli. I kada da srocim malu pricu o ovom restoranu ako ne sada.

Noma se nalazi u Kopenhagenu, tacnije na adresi Strandgade 93, 1401 Copenhagen, Denmark, a ovo je chef behind it. Rene Redzepi (1977!).




To je bio filmic o Nomi koji prati Phaidon knjigu. Phaidon pravi ultimativne gastronomske knjige. One su, kao i restorani o kojima pricaju, prava umetnicka dela. Tako je knjiga o restoranu Noma vec godinama na mojoj wish listi. Puna caaarobnih fotki Ditte Isager, ovo je jedna od onih knjiga. Trofej.




Evo samo nekih od fotki iz knjige Noma, time and place in nordic cuisine, vise pogledajte na sajtu Ditte Isager, a jos vise u Phaidonovoj knjizi.














O ovom restoranu temeljnu storiju na Wannabe Magazinu priredila je Katarina Mihajlovic, pa tamo pronadjite mnogo vise egzaktnih podataka, ona je sve to istrazila i sabrala umesto mene. Ja cu ovde, kao prava lencuga da vas zaspem fotkama, a po svojoj meri pratite sve ove silne linkove da biste saznali nesto vise o ovom restoranu Renea Redzepija.

Following pics via bonapetit magazin and also by Ditte Isager. Chef at home.











. . .

ako biste da saznate jos nesto:

intervju na Eater-u, deo 1 i deo 2
jednosatni dokumentarac

. . .

9 коментара:

  1. U ovom vremenu,kada vlada toliko predrasuda u vezi sa Albancima, osvezavajuce je skroz, procitati pricu o svetskom uspehu jednog Redzepija.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Njegov tata je Albanac iz Makedonije, mama Dankinja, a on rodjen u Danskoj. To je debeli mashup, a i da je cist Albanac, so what. Nije nase da razmisljamo sta je drugima u glavama. Samo da radimo najbolje sto mozemo ono sto volimo. A on tako zivi. :)

      Избриши
  2. a uz sve to što si napiala, još je zgodan;)

    ОдговориИзбриши
  3. ajme kako je zgodan...mmmm...i da, sad sam bila u Kopenhagenu. svi znaju za njega, ali bukvalno svi. mi se nismo trudili da tražimo mesto u restoranu, kažu je mesecima unapred bukirano...i to je ta makedonija, vidi se ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ok, devojke su dakle rekle svoje, two thumbs up za renea :)

      a sto se neposete nomi tice, sa samo 40 mesta za goste i da su 10 na listi bilo bi tesko izboriti se za mesto verovatno :)

      Избриши
  4. jeste jano skroz si u pravu, covek je totalni posvecenik svog posla! i zenu je upoznao u nomi, naravno :).
    slusala sam ga prosle godine ovde u njujorskoj biblioteci; kupila i knjigu, dobila i posvetu :). ako nekog zanima evo snimka http://www.youtube.com/watch?v=mKS4NHT0PnE.
    hvala puno na blogu, uvek mi ulepsa dan!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. oooo svetlana je u centru sveta! divno je sto tamo mozes da prisustvujes svim tim kljucanjima. hvala za link, evo, slusam!

      prekookeansko mahanjeeee!

      Избриши

Related Posts with Thumbnails