9. 5. 2012.

New Swedish Krona

S vremena na vreme u dizajnerskom svetu odjekne poneki redizajn novcanica. Trenutno je aktuelan redizajn svedske krune. SEK.

Svedska centralna banka predstavila je nove novcanice, pobednicke, kao i one koje su bile u uzem izboru. 8 od 46. Iako je dizajnerima sirom sveta izgleda omiljeni predlog bio onaj koji je napravio Stockholm Design Lab, meni je zaista najbolji ovaj pobednicki.



Gore BEFORE, dole AFTER.



Za pobednicki dizajn zasluzan je Göran Österlund (wow, nema sajt, blog, tumblr, nista relevantno), a koncept iza serije novcanica je - Cultural journey. Astrid Lindgren, Greta Garbo, Birgit Nilsson, Evert Taube, Ingmar Bergman, Dag Hammarskjöld. Za cetvoro od sestoro znam, o preostalima cu se eto sada obavestiti. Najpre da se nauzivam gledajuci u detalje, Riksbank nam je dala fajlove odlicnog kvaliteta. Zum na Astrid Lindgren.




Ostalih 7 finalista, maleni previews, pa skocite na Riksbank za zumove...










Uzgred budi receno, Svedska je u EU, zar ne? Wiki search... Da, jeste. A imaju SEK a ne EUR. Eto ti sad... Idem i to istraziti. Evo: Sweden maintains its own currency, the Swedish krona (SEK), a result of the Swedes having rejected the euro in a referendum. I jos: The Swedish Riksbank founded in 1668 is the oldest central bank in the world.


Eto. I danas smo nesto naucili.


;]

9 коментара:

  1. super izgledaju,prosto ti je zao koristiti ih,kao kuponi su ili ulaznice za muzej,a podsecaju me i na naslovnice nekog magazina!lep dizajn,iako i stare super izgledaju:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. da, meni su i stare i nove super zato sto su sarene i konstatujem da mi je nasa novcanica od 500 dinara bas zato omiljena! :)

      Избриши
  2. koji glamur imati Veliku Garbo o novčaniku, da ne govorim, osmjeh, kad plačaš dvojnu kafu i podsetiš se Pippi:D

    a ulepšala si mi dan sa Romy.

    ОдговориИзбриши
  3. oh, oh, u petak nam u grad dolazi Il Grande Maestro Ottavio Missoni..otvara sklop izložba u tri gradske galerije (sport, moda i dizajn a la Missoni)...to!

    ОдговориИзбриши
  4. sve ču da raoprtiram:)
    i htela sam ti več jučer reči, da je onaj beans mix prekrasan...evo, vredan jedne missoni ljetne haljine

    ОдговориИзбриши
  5. upravo sam se vratio is stkhlm-a.ljudi znaju sta je lepo.uzivancija!

    ОдговориИзбриши

Related Posts with Thumbnails