BACKGROUND BY Fuzzco™

31.01.2012.

El Bulli



Negde sam u hodu cula da neko na TV-u prica o dokumentarcu koji se emitovao na festivalu evropskog dugometraznog dokumentarnog filma. Nisam cula ni za taj dokumentarac, a ni za restoran o kome prica. Procackam, saznam. El Bulli.



Photo: Josep Lago/AFP/Getty Images, via theGuardian

Restoran za koji pricaju kao o najboljem na svetu. El Bulli je zatvoren sredinom prosle godine. Imao je dva miliona zahteva za rezervacije, a samo 8000 ljudi je moglo da dozivi hranu u ovom restoranu na obali blizu Barselone.



Photo: Josep Lago/AFP/Getty Images, via theGuardian


Photo: Josep Lago/AFP/Getty Images, via theGuardian


Photo: Josep Lago/AFP/Getty Images, via theGuardian

Maribel Ruiz de Erenchun/Courtesy of Phaidon Press via npr


Mastermind iza ovog haute cuisine restorana je Ferran Adrià, koga neki smatraju najboljim chefom na svetu.



pic KitchenElBulli/©Phaidon


ceprkam po delovima filma




35 tanjira za 3 sata.








Naravno, tamo je bio i Toni Bordejn, evo samo trejlera za tu epizodu iz serijala No Reservations, a celu pogledajte na YouTube-u. DEO 1, DEO 2, DEO 3.





8 коментара:

  1. nema rezervacija i nema rezervacija ni kada čemo oper otvoriti:) nema problema ...uskočičemo, a ne bude li mesta, idemu na pizzu u selo;)
    prvi put čujem za njih i definitivno nije kuhinja za kuhanje kod kuče (gledam fotke) i nečemo zvati ako nije baš nužno;D

    barcelona i okolina umu...jedan od najboljih gurme uživanja u životu baš u Barceloni

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ja sam inace strasljiva od velikih kuvara i njohovih ludih koncepata i minimalistickih prezentacija ali ovo je nesto sasvim drugacije. hej, japanski tiramisu! spanac koji spaja japan i italiju. i to kako! pa i dalje, sve mi nesto okida japan na neki potpuno neverovatan novi nacin. i dobro kaze, to nije fusion. za tim uopste nisam luda. ovo je 10 oblaka iznad.
      * _ *

      Избриши
  2. http://chocolateandzucchini.com/archives/2006/08/dinner_at_el_bulli.php

    ako još nisi videla uživaj u ovoj one-of-a- kind experience kako kaže Clotilde
    smešno, da mi se prikazalo, dok sam tražila nešto sasvim drugo:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ma zamisli! divno, nju pratim vec dugo ali ne od 2006 kad je ovo objavila... diiivno!

      Избриши
  3. kako sam strastveni pasionista (pleonazam) hrane pisala sam u wannabe magazinu o ovom restoranu i Adriji jos ranije, jer sam se odusevila molekularnom gastronomijom na prvi pogled, ali na ukus nisam jos probala, pa ne mogu da kazem. Videla sam da se film prikazivao u okviru festivala sedam velicanstvenih, ali tacno je, nije najbolji restoran na svetu vec nekoliko godina unazad, a bio je valjda nekoliko puta za redom. Sada je najbolji dve godine za redom restoran Noma u Kompenhagenu, koji je spoj prirodnog, organskog i molekularne :) I iskreno, meni mnogo prijatniji od ovog, ali ipak ne mozemo suditi njihovom izboru, jer postoji toliko razlicitih nacionalnih kuhinja sveta da je neposteno odrediti jedan za najbolji od svih. Mada, kazem, pri izboru se koriste kriterijumi inovativnosti, pa je zbog toga on ipak opravdan. Interesantno je jos i da obrok u El Bulliju iznosi do 200 dolara, sto je potpuno ok, ako ti kazem da se vec formirani menu sastoji od 11 do 30 jela po osobi. Jela su prakticno u vidu jednog zalogaja, ali ipak je kolicinski puno kad se sve sabere. Evo linka za tekstove koje sam pisala, pa mozes procitati ako te dodatno zanima :)

    http://wannabemagazine.com/ferran-adria-%E2%80%93-je-li-potrebno-reci-vise/

    http://wannabemagazine.com/sumski-jelovnik/

    Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. hej pa super, evo vec citam tvoje tekstove, moracu da pratim taj vas wannabe magazin svaceg zanimljivog imate tamo!

      jeste, ja sam za el bulli cula tek kad su ga pominjali u kontekstu festivala i filma. i jos, koliko mi se cini, pominju cak 35 do 50 sledova! i ja mislim da je to sasvim realna cena.

      NOMA - daaaa, vec dugo mi se krcka taj post. skupljam utiske po netu, materijal i fotke.

      i meni su ti gastronomski iskoraci jaaako zanimljivi iako nisu uvek sasvim primenljivi u stvarnom zivotu. kao i u svim oblastima, neko se bavi teorijom, apstraktnim, groundbreaking, a prakticari to manje ili vise ukljucuju u svakodnevicu.

      hvala ti na ovoj poruki! iako volim da vidim i samo smajli ovakav temeljan feedback mi daje dalje materijal za istrazivanje pa me dodatno raduje!

      Избриши
  4. Bas mi je drago :) Jeste, ima WB zanimljive tekstove, jer pise dosta ljudi sa razlicitim interesovanjima za njega, pa svako nade nesto za sebe. Mada ja vise ne pisem, to su mi tekstovi od pre, jer sam se preorijentisala na neke druge stvari. No, citam s vremena na vreme tekstove koje obajvis, ali uglavnom one koji su u vezi sa hranom, mada su i ostali pametni i korisni i to me redovno vraca da procitam nesto novo, kako inace ne pratim domace blogove. Pa tako naidoh slucajno na ovaj tekst, i jos sam imala u planu da idem da gledam taj film o Buliju :)

    Noma je meni divno otkrice. Vlasnik mi se cini predivnim covekom koji bas voli to sto radi, a i sto se zasniva na zdravoj se ishrani. Videla si sigurno, restoran je postao clan nekog uduzenja za ocuvanje sirove ishrane skandinavski prostora, tako nesto ne znam tacno, ali mi se svidja sto sva jela u tom restoranu imaju jedinstvenu notu koja ih povezuje, sto cini da njihovo jelo mogu da prepoznam medju milion slicnih.

    Posto inace obozavam da probam nova jela i posecujem restorane, moram da pomenem da sam procitala jos pre tvoj tekst iz restorana Fish & Zelenish (koji je jedini koji sam inace nasla na netu) u koji sam dugo nameravala da odem i jos nisam, ali posle onih pohvala, sam se definitivno resila! Bas je poseban sa frendly atmosferom sto mi se mnogo dopada :)

    Sad sam odlutala u potpuno neke druge vode od tvoje profesije, i da ne gnjavim vise, bilo bi lepo stvarno posetiti Nomu pa pisati o tome. Ali ko zna :) mozda jednog dana!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. jeste, nomu bih i ja da obidjem, gledala sam nedavno neki mnogo lep editorijal o njemu i nomi u jednom inflight magazinu.

      a fish&zelenish - od srca preporucujem! ne razocarava. ja volim tu lepu, istinitu, jednostavnu, straightforward hranu. clean food. fina atmosfera, fini ljudi koji tamo rade. ma, pisala sam sve u tom review-u. ;)

      Избриши

Related Posts with Thumbnails