21. 12. 2011.

Mala grafika



U centru grada, u Grafičkom kolektivu, našoj galeriji, večeras se otvara godišnja izložba grafike malog formata. Ova galerija je još od studentskih dana jedna od najvažnijih kulturnih institucija na mojoj mapi, a Mala grafika svake godine izložba koja se ne propušta.


Odlazak na Malu grafiku je za mene godinama poseban ritual. Posle novogodišnje noći, kada se ceo grad izduva i smiri, šetnja kroz usnuli, hladni centar grada, sa toplim pićem za poneti, pa nogu pred nogu do GK-a. A tamo, nova gomilica malenih divota. Grafike naše gilde, nova produkcija, samo listovi iz upravo završene godine. Sveže iz grafičke mreže.




Postoji li nešto toplije, plemenitije, ličnije, jedinstvenije, pa i zgodnije za pokloniti? Jedan list, posebno vizuelno i taktilno iskustvo, odnos boja i oblika, pa svega toga sa papirom. Tankim i lakim kao perce, debelim i krpastim kao štof. Uramite kako vam volja, okačite, poklonite ili šaljite list dobro zaštićen u koverti. Negde blizu ili sasvim daleko. Lokalna produkcija najboljeg što grafička scena nudi pred vama je gotovo mesec dana. Cene zgodne, umetnost koju ćete moći da priuštite. Kvalitet za poneti. SOUL FOOD TAKEAWAY.


I najzad, presrećna sam što konačno sa vama mogu da podelim uzbuđenje koje me je obuzelo zbog porinuća novog projekta. Na izlozbi Mala grafika predstavljam vam prvu u serijalu grafika koje će se zajedno zvati Truth.

Ovo je Truth No.1:




Rečenica Pam Shaw kaže: After a visit to the beach it's hard to believe that we live in a material world. Već par puta sam je pominjala, u posebnim stanjima.




Dve svetlucajuće folije, bronzana i plava, obala i more. Njihov spoj, linija horizonta, varira od grafike do grafike. Ručni termotisak učinio je da svaka grafika bude malkice drugačija. Mislim da foliju nikada nisam videla u ovako organskom settingu. Sa ovim toplo belim grafičkim papirom prodisala je na poseban način.




Istinu broj 1 možete kupiti kao grafički list ili uramljenu, u belom, kutijastom, dubokom ramu u kome grafika pluta par milimetara od podloge. Ulovljen i upakovan utisak rasterećenog levitiranja u bezvazdušnom prostoru. Konzerviran duh odmora kraj mora. Inspirisano Istrom.




Želela sam da prva, kao i sve naredne grafike u Truth seriji, imaju u konačnom obliku težinu nalik religioznoj. Da zid, sobu, stan učine nekakvom malom meditativnom oazom, da budu moja verzija mirne, osnažujuće tačke životnog ili radnog prostora, nekakav mini oltar.





Svaki od 56 listova koji čine tiraž ove grafike numerisan je i potpisan.




Poklonite sebi ili nekome grafički list. Među 106 autora i više od 200 grafika, koliko ih je ove godine na izložbi Mala grafika u Grafičkom kolektivu, sigurno ćete pronaći sebi srodan senzibilitet. Ako odaberete moju grafiku, trebaće joj mnogo svetla, a ona će vam za uzvrat svetlucati neumorno, terapeutski.




Grafički kolektiv
Obilićev venac 27
Radno vreme:
ponedeljak - petak
11:00 – 20:00 
subota
10:00 – 16:00
nedeljom zatvoreno

IZLOZBA TRAJE DO 14.1.2012.

14 коментара:

  1. Galerija Grafičkog kolektiva je divna uspomena na moje umjetničke početke. Jos se sjećam sreće i ushićenja kada je moj rad bio dio jedne ovakve godišnje izložbe.

    Hvala na svakodnevnom podsjećanju na ljepotu oko nas

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман21.12.11. 10:12

    Diiivno, diivno,
    moram imati ovu graficicu!

    ОдговориИзбриши
  3. cuvaj primerak za nas najvatrenije ljubitelje dela jane o. pls :)

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман21.12.11. 12:45

    Da, treba svratiti u GK i kupiti neku malu grafiku, savrsen poklon. :)

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман21.12.11. 12:47

    http://www.grafickikolektiv.org/html/img/PDF/mala%20grafika%202011%20GK%20all%202.pdf

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман21.12.11. 14:14

    Hvala ti Jano na predivnim idejama.Svaka čast što misliš na sve nas

    ОдговориИзбриши
  7. hvala vam dragi ljudi, u prodaji od danas, navali narode, jos malo pa nestalo ;P

    da, eto i nagrade, treptim sva usplahirena. bez sale. kakva cast!

    :* svima

    ОдговориИзбриши
  8. jaooo kakav divnisa! ostavi mi komad, sva sa strane. ljubim, navijam, cestitam i volim.

    ОдговориИзбриши
  9. Soul food je najsavršeniji poklon.

    ОдговориИзбриши

Related Posts with Thumbnails