26. 7. 2011.

Kavli Majones




Jednostavne ideje koje te nasmeju i oplemene zivot vredne su pomena i aplauza ma koliko malene delovale u prvi mah.

Tako danas, iako pricam o majonezu koji u nas frizider ne zalazi godinama, fascinirana sam na vise nivoa. Secam se odusevljenja Thomy majonezom i ultimativnog momenta busenja vrha metalne tube zvezdicom koja je izlivena sa gornje strane plasticnog poklopca.





Kavli Majones. Dizajn dobar, pravi stabilni mainstream, varijacije sa ukusima dodatim na majonez bazu lako prepoznatljive na prvi pogled. Sve u redu. Ali ono sto je norveski Strømme Throndsen Design napravio sa poklopcem/dozatorom je ono sto je poenta danasnje price, vredna divljenja i osmeha. Ideja je brilijantna. Pocinje od istine da smo drugaciji.





There you go. Adjustable opening system. Poklopac sa tri mogucnosti. Tackica, zvezdica i zvezda.




Pored toga sto je jedinstveno, inovativno, zabavno i neocekivano, resenje je potpuno logicno a meni imponuje na visem nivou. Nije to pitanje food snobovanja, to zaista jeste prica o liberalnom gradjanskom drustvu, postovanju tudjih posebnosti, ugadjanju razlicitim potrebama i slavljenju razlicitosti. Skandinavski civilizacijski nivo.

Ako vam to zazvuci preterano, reci cu vam da je ovoj ideji (i realizaciji) Norwegian Design Council dodelio nagradu za Design Exellence 2010, godinu dana posle lansiranja redizajniranog proizvoda koji se od predjasnjih mizernih prodaja vinuo u nebesa.

I eto, to cini dizajn. Planeta itekako moze da prezivi bez trorupog cepa za majonez, ali unapredjivanje misljenja, nivoa paznje za druge ljude i generalne vizuelne pismenosti je dragocena mogucnost koja nam je data i, rekla bih da je nedopustivo odreci je se.

Cheers svim stvaraocima!

............................

7 коментара:

Related Posts with Thumbnails