5. 11. 2010.

New Ramayana



Cetiri godine posle objavljivanja mini leksikona koji nas je upoznao sa izgledom i osnovnim crtama karaktera velikih indijskih bozanstava kroz knjigu The Little Book of Hindu Deities, Sanjay Patel je pocetkom ove godine priredio novu knjigu koja nam dalje priblizava Hindu istoriju, tradiciju, religiju i knjizevnost. U pitanju je njegova verzija Ramajane.

Dok je prethodna slikovnica bila sva slatka i obla, kao Powerpuff Girls, ova nova je drama, akcija, all in all - vise Samurai Jack. Graficki, to je isti plosni svedeni izraz, sa mnostvom malih zacinskih detalja, prociscen jednostavan kolorit, iz svakog bi se mogla izvesti jedna divna kolor paleta.

Evo nekoliko slika, preuzetih sa Sanjay-evog Ghee Happy sajta posvecenom ovom segmentu njegovog delovanja. Vidite tu vilicu i veeelike badem oci - isti Samurai Jack... ukrsten sa Strumpfovima.











I za kraj, zracima svetla po srninom krznu. Srna kao stampano kolo, biljke krajnje stilizovane i u geometrijskoj repeticiji... Digi dirljivo...



Listajte knjigu na Amazonu, pa onda klik to buy. Ja hocu. 20 dolara. Mislim da je to fair price.

I za kraj, mogla bih setno da kazem da bih tako volela da vidim neku nasu staru, prastaru pricu u nekom novom ruhu, verbalnom i vizuelnom, ali posto se upravo ovih dana pojavila knjiha BASH TCHELIK u izdanju English Book, u prevodu Timothy John Byforda, i sa ilustracijama Rastka Cirica, ne mogu da se zalim, vec sa nestrpljenjem cekam da knjigu prelistam i priredim vam uskoro prikaz ovog noviteta koji bi mogao biti za nasu tradiciju nesto slicno ovome sto Sanjay Patel radi za svoju kulturu.

.....................................................

2 коментара:

Related Posts with Thumbnails