8. 11. 2010.

Bash Tchelik

bash tchelik korica

Kada je, tokom ovogodisnjeg Sajma knjiga, obznanjeno da je izdavacka knjiga English Book objavila srpsku narodnu pripovetku Baš Čelik u prevodu na engleski, pomislila sam kako mi je radnja te price skoro potpuno iscilila iz glave, odnosno, da je sve sto mi na pomen imena ovog junaka sine u glavi je jedna scena zarobljenistva i jedna scena borbe iz knjige koju je ilustrovala Ida Ciric.



Sada, ne znam koliko godina kasnije, jedan od Idinih sinova, Rastko Ciric, ilustrovao je knjigu koja se na engleskom zove BASH TCHELIK. On nam je na svoj nacin slikama ispricao storiju, a onaj koji zeli, pronaci je porodicni kôd protkan kroz starog i novog Bas Celika.

Ova scena me je potsetila na borbu iz stare knjige u kojoj bljeskovi u toplim tonovima savrseno naslasavaju dramu ostavljajuci atmosferu treperavo fluidnom i cudesno zaledjenom. Skamenjenom. Upravo su me te, dobro upamcene zlatno-zute, roze, i narandzaste nastale iz njihovih presecanja docekale na ovoj ilustraciji. Ili sam se previse zanela...?



Da udar sentimenta bude jaci, pripovetku je na engleskom ispricao Timoti Dzon Bajford koji je upetljao svoje prste u sve predivne emisije mog detinjstva, medju kojima Neven (kad smo vec kod Cika Jove Zmaja), Nedeljni zabavnik, diiiiiiiiiiivni Poletarac. Od njega ne ocekujemo nista manje od sjajnog.



Silno zahvalna Rastku Ciricu za ilustracije koje su ovde pred vama, srecna sam da ga posle duzeg vremena vidimo u ovako obimnom grafickom zadatku koji je ocekivano dosledno, temeljno sproveo u delo. Knjiga odise opcinjavajucom atmosferom, snaznom, misticnom taman koliko treba, slojevitom i komunikativnom. Spoj duboke likovnosti i lake dopadljivosti je redak spoj i posebna vestina kojom Rastko Ciric odlicno barata.







Knjiga Bash Tchelik dobila je na Sajmu knjiga nagradu ULUPUDS-a za ilustraciju, a cini mi se da sam u njoj videla i neke zanimljive ukrasne inicijale.

Hitam do English Book prodavnice da se dokopam svog primerka. Kralja Petra, kupite knjigu, pa sedite na dugo lagano prelistavanje u obliznjem Roggenartu ili Elixiru.

...........................................................

2 коментара:

  1. Анониман8.11.10. 10:44

    Draga Janci, navikoh da me kod tebe docekaju neke lepe pozitivne boje i novosti, jedino me jutros malo zatece ova tamno zelena pozadina. Puno pozzz... za tebe

    ОдговориИзбриши
  2. nije to pesimizam nego jesenja elegancija :]

    ОдговориИзбриши

Related Posts with Thumbnails