10. 6. 2011.

Pamukkale




Pamukkale je lokalitet u Turskoj, krecnjacka formacija koju UNESCO, pod cijom je zastitom, ukratko opisuje ovako:

Deriving from springs in a cliff almost 200 m high overlooking the plain, calcite-laden waters have created at Pamukkale (Cotton Palace) an unreal landscape, made up of mineral forests, petrified waterfalls and a series of terraced basins. At the end of the 2nd century B.C. the dynasty of the Attalids, the kings of Pergamon, established the thermal spa of Hierapolis. The ruins of the baths, temples and other Greek monuments can be seen at the site.


Zvuci kao san. Tako i izgleda. I neverovatne su te trasformacije kroz koje prolazi kako dan odmice, nebo koje se ogleda u ovim plitkim prirodnim bazenima dramaticno menja prizor.












Pamucna tvrdjava deluje kao snezno ledeni predeo i tek zeleno rastinje koje tu i t amo slucajno uleti u kadar opisuje godisnje doba, uglavnom leto na svim ovim turistickim promo fotkama. A da je u toku leto ubede i turisti u kupacicama, koji od ovakvog lednog prizora...



... scenu pretvore u cudesnu jaw dropping nadrealiju.




Krecnjak i minty vode kao ona Gaudijeva oblacasta zgrada...




a udaljeniji prikazi kao scene sa Marsa.



















Ako idete u Bodrum, Izmir, Marmaris, Kusadasi, skorice do Pamukkale i javite da li i uzivo izgleda ovako spektakularno!


14 коментара:

  1. U zivo ne izgleda tako spektakularno. U biti je zanimljivije staro anticno groblje i amfiteatar u pozadini, nacionalno blago, kojeg na zalost Turci jos ne znaju da cuvajo kao drugde po svetu. Na bregu se pasu ovce a grobnice su pune smeca.

    ОдговориИзбриши
  2. Wow na slikama zaista izgeda neverovatno, pomalo me podesca na vodopad u Luang Prebang Laos.

    romblank.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  3. @Dijana
    AHAHAHAHA! ovde kod mene deluje fenomenalno. don't look any further ;p

    @fromblank
    ooo ima slicnosti ali je to u Laosu nevidjeno, u svom tom zelenilu... hvala!

    ОдговориИзбриши
  4. One su jedno od mojih najlepših teenage sećanja sa putovanja... Idem sada baš da iskopam te slike i podsetim se pogubljenog osmeha koji je kod mene i sada prsutan kada se susretnem sa magijom prirode. :)

    p.s. Divna ti je atmosfera na blogu! :D

    ОдговориИзбриши
  5. oo bila si! ja se izbezumim u susretu sa kamenolomima narocito u onima u kojima se vadi mermer. mermerolomima. ;)

    atmosfera - hvala ti, brizljivo je gajim :}

    ОдговориИзбриши
  6. Predivno izgleda!Bila sam u Turskoj ali nisam isla na ovaj izlet,moram da ispravim to sledeceg puta,stvarno je spektakularno!

    ОдговориИзбриши
  7. Hmmm, Pamukkale su prekrasan spot ali fotke "malko" varaju;D ali koje fotke ne...Santorini več 50 godina prikazuje jednu jedino plavu kupolu koju tamo skori i ne vidiš jer je na rubu mesta i ulice Santorinija buhataju zlatarnama sa kiči-nići zlatom;) Pa ipak je magičan....Pamukkale su prekrasne, ako jih doživiš popodna, ako imaš sreču ima vas 10, zaroniš papke u bazenčič in u uživaš u panorami i miru. U stvari Turska je prekrasna zemlja sa najljudima koje sam upoznala...posestite Tursku!

    ОдговориИзбриши
  8. uuu nama je bilo divno u kratkoj poseti santoriniju, samo pobegnes sa glavnih putanja i uzivancija. ako sam umela da apstrahujem guzvu u veneciji se ostalo je sitnica. a i kad vidim gomile japanaca koji su presli ceo svet da budu tu onda jos vise cenim blizinu tih divnih mesta...

    a turska, da, i u mojoj glavi malo potcenjena destinacija, rekla bih. moram joj dati sansu u narednim godinama.

    ОдговориИзбриши
  9. Jano ti si kao moj muz kad je Turska u pitanju,a tamo ima toliko toga de se vidi,ja sanjam jednu voznju u balonu iznad Kapadokije. Nisam ovo videla uzivo jer izmedju dve ponudjene ekskurzije ja odabrala Efes,a ovo ostavila za neki drugi put...

    ОдговориИзбриши
  10. ma sigurno je truska super al ja patim za italijom sada ;p

    ОдговориИзбриши
  11. !!!ja sam kao definitivno resila da idem u Italiju ovog leta,to sam KAO resila u januaru,osmislila plan i program:)) kolima do Bara pa trajektom do Barija pa onda imas oko 260 km do Napulja, a onda da se namestimo u nekom mestascetu u toj regiji i da napravimo izlet do Kaprija ,medjutim jedno pijano vece sa drustvom je promenilo sve:))) pa se ide u Grcku:))

    ОдговориИзбриши
  12. ahahahaha!
    genijalno!
    kapri... do not get me started on that one... capri, como, positano, portofino... ali capri... ajoj.

    ОдговориИзбриши
  13. sad sam ukapirala sta sam uradila:(( pomesala sam, mislila sam da sam ostavila ovaj komentar na Grckom postu:) sorry... e a bas sam juce razgovarala sa drugaricom i pominjala sam tvoj blog. Da li ti pamtis sve te informacije,sva ta imena ,sve te umetnike o kojima pises. Ja recimo zamemorisem sliku i kada bih je ponovo videla posle nekog vremena setila bih se da je to nesto vec vidjeno,ali ne bih mogla da se setim autora iste,ako ih pamtis sad cu da se iskompleksiram!!!:)))

    ОдговориИзбриши
  14. pa pravo da ti kazem pamtim vise nego sto mi se svidja da drzim u glavi. naravno, nemam sve ovo sa bloga u glavi, zato sam i krenula da ga pisem, da imam sve sto volim zabelezeno na jednom mestu i uvek dostupno. tu su tagovi i kljucne reci pa i ja potrazim nesto kod sebe kad zaboravim ;p

    ОдговориИзбриши

Related Posts with Thumbnails