23. 11. 2010.

Hella Jongerius' Perfect Misfits

Pokrenuta Phaidonom i njihovom najavom knjige i izlozbe Helle Jongerius pod nazivom Misfit, setih se da je nikada do sad ovde nisam pomenula. Cak ni u B&W ili Color Notes. Nigde. A mnogo je cenim i njen me opus godinama ocarava.

Ta zena ima ubedljiv razvojni kontinuitet u svom radu. Krece se upornom laganom uzlaznom crtom i prati svoj osecaj. Nedavno joj je upravo taj osecaj rekao da treba malo da prikoci i zaokrene tempo.

Njena radionica u Holandiji postala je preozbiljna i sva savrsena. Tada je pozelela da ponovo bude pocetnik, preselila se u Berlin i krenula dalje i iznova. Evo, reci ce vam ona svojim sve o tome:



Iako je na naslovnoj strani nove knjige jedna od onih vaza, a u njenom portfoliju postoji previse divnih stvari, za potsecanje ili upoznavanjem sa radom Hele Jongerius ovde vam serviram ono sto mi uvek prvo padne na pamet pri pomenu njenog imena. To su tanjiri koje je 2004 kreirala za fabriku porcelana Nympenburg. Taj Zamak Nimfi prodaje ove posebne komade...

















... za $2,319 do $3,529, koliko kostaju u Unica radnji. Otkad znam za njih nikada se nisam upitala koliko kostaju do danas. Ovo percepiram kao umetnicka dela i o posedovanju ni ne razmisljam. Svaki trag nekadasnjih tragova kolekcionarskog duha, iscilio mi je u skorim brojnim selidbama. Tako mi ni ova cena ne dolazi do mozga. Ostaje dominantna ocaranost prekrivacima koji padaju preko ledja laneta i nilskog konja. Nekako kao Fantazija za odrasle. Drazesno, sa crtom bizarnog. Da li je neobicnije minijaturno lane ili puz u prirodnoj velicini koji se smuca po vasoj porciji ostavljajuci zlatni trag...



Rucno oslikani perima guinea kokoske, ove cinije su numerisane u tri sloja, utisnucem, pecatiranjem i ispisivanjem na obodu. Svaka jedinstvena, sa svojim posebnostima. Perfect misfits.

*********************************

1 коментар:

Related Posts with Thumbnails