20. 7. 2009.

Original Moonwalkers



PRE TACNO 40 godina kapetan svemirskog broda Apollo 11, Neil Armstrong, izgovorio je Ovo je mali korak za coveka, ali veliki za covecanstvo. Bez obzira sta se zapravo desilo, da li je to bilo na Mesecu ili u studiju, fama, velicina i osecaj koji ovaj dogadjaj nosi, cini ga zaista bitnom crticom u nasoj istoriji. I globalnim medjudrzavnim odnosima, of kors.


Dakle, od juce tu i tamo bacam pogled na Moon Widget na mom dektopu koji prati We Choose the Moon sajt. Njega je JFK Presidential Library and Museum postavio povodom obelezavanja 40 godina od misije. We Choose the Moon od 16. jula, kada je i pre 40 godina Apollo 11 bio lansiran pa do danas, kada treba da bude sletanje na Mesec (oko 10 uvece - be there or be square) rekonstruise misiju Apollo 11 i odbrojava do svake sledece faze, sa grafickim prikazom pracenja putanje i zvucnim zapisom koji prati misiju. Local bonus, luda informacija da je u Apollo 11 projektu ucestvovalo i nekoliko srpskih naucnika.

Ah da, dok ovo pisem, posada Apola 11 doruckuje blizeci se fazi 8. Mozda ce za dezert da jedu onaj genijalni astronautski sladoled! Ima ih u razlicitim ukusima, a Neapolitan zasluzuje paletu.



Bottom line, obelezite bitne trenutke u licnoj i svetskoj istoriji, it's good for you. Evo kako to radi Mike Stimpson a.k.a. Balakov, koji nam u svom flickr streamu pokazuje svoje rekonstrukcije bitnih crtica iz nase zajednicke istorije koje izvodi uz pomoc Lego figurica. (via yatzer)

Buzz Lightyear, pardon, Aldrin, posing for Neil Armstrong.

My custom Mash uz X-ray snimak cizama Nila Armstronga:
These boots are made for walking,
Walking on, walking on the Moon.

A ovako je Chuck Jones jos '53. napravio belesku o bitnom dogadjaju. U originalu Duck Dodgers of the 24 1/2 Century, kod nas poznat kao Daca Nedostizni iz 23 (!?) ipo veka sa Djuzom Stojiljkovicem u glavnoj ulozi. I prase koje muca u ulozi Space Cadet-a... aaah. Sve to via YouTube koji danas ima specijalni logo:




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
CITAJTE JOS:
Wiki data

Times Online originalni arhivski clanak
NASA 40th Anniversary data base
+ title thanks to Bogica

..............................................................................................
soon


Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts with Thumbnails