6. 9. 2011.

Proud of Belgrade

Tokom ovog jula i avgusta, tema dvobroja Swiss Magazina, on-board magazina kompanije Swiss Air, bio je - Beograd.





Od pogleda na naslov Belgrade: City of Change, pomislila sam - ovaj bi clanak mogao da nas prikaze onako kako bismo zeleli.

I upravo tako i biva. Glavni clanak na 14 strana Gero Günther pocinje ovako:

Once the proud capital of Tito’s Yugoslavia and later persona non grata among Europe’s major cities, Belgrade has earned itself a strong reputation as a party destination in recent times. Yet it’s not only at night that Serbia’s capital is alive: the city at the confluence of the Sava and the Danube has a lot to offer in day- light, too.




I onda, redjaju se lepe slike Beograda. Peter Neusser je grad uhvatio bas kako ih zelela - to nije devastirana turska rupa, bombardovani radioaktivni komunisticko socijalisticki otpadak, nije siv, nije samo na splavovima.





Beograd iz ovog teksta i sa ovih fotki je moj Beograd - jednostavan, ziv, livable grad sa svojim lepim i teskim momentima, sa svojim zivopisnim lokalcima, vedrim pojedincima koji ga cine takvim kakav je.




Beograd iz Swiss magazina je zdravi Beograd, grad kao bilo koji drugi, nasmejan i u pokretu, grad hrabrih malih inicijativa, malog privrednistva i nezaustavljivog dizajnerskog u arhitekturi modi, stilu zivljenja.




Kulturni centar nikada nije izgledao bolje, a za to je zasluzan ovaj trenutak nasmejane komunikacije...




A onda, Muzej romske kulture, pa Ada i setaci sa novim mostom u daljini...




Posle ovog clanka, vodic sa preporukama na 6 strana, hoteli, restorani, kafei, klubovi, kupovina i spomenici kulture. Dobar izbor, izgleda su im saveznici u ovom izvestaju bili neki "nasi".





Eh, kakav lep osecaj. Hvala vam Swiss, Gero Günther i Peter Neusser, za ovako tendenciozno pozitivan prikaz naseg grada.

DOWNLOAD:

.....................

p.s. U novom broju, posle Beograda, tema je Njujork. How 'bout that! Fino drustvo...

6 коментара:

  1. wow baš mi je drago i nekako je najzad fer prikazano,jer nismo mi baš tako loši:)

    ОдговориИзбриши
  2. yooo Beograd - feels like moja druga kuća:)

    ОдговориИзбриши
  3. divno <3
    bas bih i ja napravila neku takvu slicnu setnju
    sva mesta koja volim

    ОдговориИзбриши
  4. drago mi je, da vaš grad prikazan na način na koji ga vidite vi, njegov najbistveniji dio, mladi stanovnici, koji ga stvarate.Moram reči, da me je malo "pogodila" tvoja rečenica (bez predaha) o "rupi", jer iskreno rečeno je to neka slava koja ga se drži zbog svih nesretnih okolnostih ... ali u stvari ga ne poznamo više...ne poznamo "novi", suvremeni grad, ne poznamo nove generacije kojoj je stalo,da živi svoj život po svojim standardima. Beograd sam posetila jedanput, u vreme rata i tragala za gradom o kojem mi je pričao moj tata, koji je grad službeno posečivao redovito in stekao mnoga prijateljstva. Ne znam, velegradi su uvek spoj totalnih razlika i kao turisti tragamo za najslikovitijim i idealnim. Drago mi je, da ima Beograd Novi Život.

    ОдговориИзбриши
  5. :)bas lepo, a tek koliko mi je drago sto sam prepoznala svoj ormaric sa fakulteta+mlade koleginice!!!<3

    ОдговориИзбриши
  6. @Ana
    nismo uopste losi!

    @KAAM
    jeej! ;)

    @Jelena K.
    da, i ja bih napravila neki zemunski specijal! :)

    @matilda
    beograd je mnogo drugaciji od onoga sto je bio 60-ih ili 80-ih. ljudi koji su tada bili u svom piku reci ce da je bio bolji, moj beograd je ovaj sada i ja ga obozavam sada. ponosna sam na njega i sve ljude koji ga aktivno vole, ostaju da ga grade i unapredjuju.

    uglavnom, za one koji su bili odavno ili za one koji dolaze prvi put, ovaj vodic je bas lepa prva informacija. ako ovo sto je prikazano obidjete za tri cetiri dana imacete finu sliku o tome sta je beograd danas.

    @prasica
    ej, divno! keramicari su uvek zivopisni za fotkanje, a zar nije divno da su dosli bas tu da zabeleze sta je beograd! na nas faks! jeeej!

    ОдговориИзбриши

Related Posts with Thumbnails