13.04.2011.

Lucie RieOvo je Lucie Rie. Dame Lucie Rie. Name pronounced "Lutzie". Luci.

Velika britanska keramicarka.
Studio potter kako bi oni to precizno definisali. Dalje istrazujte sami, ja bih vas radije provela kroz neke od njenih predivnih rukotvorina.

Otkrila sam je pripremajuci pricu o Birgeru Kaipiainenu, kada sam na uvodnoj fotki ispod Paratiisi soljice ugledala ovu knjigu.
Iako cete medju njenim radovima otkriti jako razlicite forme, kolorit i finishe, u mojoj glavi ovo je njen signature piece. Nosi mudrost cele planete i svih generacija. Tako klasicno i tako tiho progresivno, kao pocetak i kraj, Afrika i Japan. U ovu cinijicu mogu da gledam satima.
A onda se lagano redjaju i neke druge, jedinstvene i samostalne, neverovatnih formi i boja.

5 коментара:

 1. Jednostavno savrseno! U pravu si, forma je tako idealna da mozes satima gledati u neku od njenih djela i prosto uzivati...cak mislima dotaci neku sferu filozofije zivota.
  Inace veoma volim keramiku, i malo mi krivo sto nisam ranije saznala za nju,uh

  ОдговориИзбриши
 2. maestralno.
  i ova mlecna, dugmetava mi je pored "glavne" prizor.

  ps. moram da primetim rendija cara - time after time... pa scena za pamćenje. plačem svaki put kad ga vidim kako peva sa kasetofonom. ko tinejdzerka.

  ОдговориИзбриши
 3. jeste, ona je sasvim savremena, mene potseca na beads and pieces kolekciju helle jongerius.

  a sto se rendija tice, i ja bih se rasplakala da njega gledam, nego ja sve vreme buljim u ovog idiota earla, rekla sam i muzu da je earl njegova white trash hillbilly verzija. obozavanje!

  ОдговориИзбриши
 4. da, da, bravo, super si primetila. sad sam otisla da poledam.
  ja sam otisla u drugom smeru potpuno. mene recimo podsetila na moju omiljenu - http://www.etsy.com/listing/68549354/mini-berry-bowl?

  obe imaju taj "rice" momenat, samo je jedna orjentisana ka spolja, a druga ka unutra. :)

  ОдговориИзбриши

Related Posts with Thumbnails