11. 1. 2011.
Edamame.
oja ljubav prema edamamama plamti nesmanjenom zestinom vec nekoliko godina.
U Americi su mahune soje jos od 2003 hottest new veggie, a kod nas je ova ultimativna grickalica potpuno nepoznata.
U Japanu cete je dobiti uz pivce, kao kikiriki. U Wagamama restoranima sirom sveta edamame su standard, u njujorskim asian places, standard. Najobicnija porcija barenih mahuna posutim krupnom solju. M-ljac.
U Japanu sveze, ja bih se zadovoljila i zamrznutima, pa cak i u ruznom pakovanju, mada ne vidim zasto bi mahune soje bile tolika ekskluziva u Srbiji zemlji koja takodje soju uzgaja..? Am I missing something here?
A onda, pored savrseno jednostavne porcijice od malopre mogla bih ih priredjivati na raaaazne nacine:
Edamame Soup with Wasabi Cream
ili ako vise preferirate - supa od edamama i rukole
pa Edamame Wontons
pa recimo nudle od heljde sa zelenim cajem u epizodi Crispy Skin Salmon with Cha Soba
Tu su onda dip, edamame humus, ravioli sa edamamama i orahom, homemade zeleno sojino mleko ili osvezavajuca i prezdrava salata od edamama i arama. Pa onda jos...
Pea and edamame pesto on angel hair
heavenly translucent and beautifully sticky Shrimp and Edamame Dumplings
Ili, jednostavna salata in a big bowl, savrsena za drustvance:
Za kraj, totalna deromantizacija posta i moje zaljubljenosti u sojine mahune. Prebizarni, klasicno japanski klip iz serijala storija o karakteru koji se zove Mameshiba. Sta je Mameshiba? Nije pas, nije mahuna, nego njihov hibrid. Bizzare enough. Size klipa koji sledi kaze: Just as a business man is about to eat an edamame, he falls victim to the charm and wit of an adorable edamame mameshiba and its irreverently funny trivia. Enjoy:
TOLIKO sam zelela da kupim nesto sa ovim likom u Tokiju. Again, zasto nisam - pitajte me. Ipak, nisam otisla kuci edamame empty handed, ovakav privezak je moj,
u isto vreme opsesivno zivcirajuc i smirujuc kao puckanje one zastitne plastike satkane od baloncica. Ah da, Bandai, ista firma, napravila je i takav privezak - beskrajnu malu puckajucu foliju za poneti. Ali, moja je beskrajna mahuna soje:
Zakljucak danasnjeg posta, ako prokrijumcarite seme i napravite dil sa nekom zenicom sa pijace, talim se. Javljajte. It's kind of emergency.
<><><><><><><><><><><><><><><>
Пријавите се на:
Објављивање коментара (Atom)
hahaha, nemam reci. koliko su japanci ludi! mislila sam da je opis mameshibe kao zrno-psa tvoja interpretacija,ali kad sam videla još par epizoda...
ОдговориИзбришиsad mi je stvarno mnogo toga jasnije!
a edamame je uf, njaf, mljac-divan. kao da sam nekad cula neko od obrazlozenja sto ga kod nas nema, ali sad ne mogu da se setim...
jos uvek nisam nasla. ako nađem donosim to seme, pa da se bacamo na posao. ja imam zemlju, ti imas elan. :)
ОдговориИзбришиbtw - recepti su da umres(nema linka za wontons). baš me mrčiš. to nije lepo.
kisam te
ps - onaj link za narucivanje klope je genijalan.
Jasmina nedavno udata za Todorovica i Jovana nedavno udata za Todorovica. To sam sad shvatila. Strava!
ОдговориИзбришиJasmina, ne bre, to je zvanican opis mameshibe. ludi su.
Ako se seris objasnjenja, javi, da ne ulazimo dzabe u biznis.
Jovana, sa sam kao naivno probala da narucim sa knjigama i diskovima sa amazona, ali djavola.
da, google slam narucivanje = zakon.
unbelievable! e, Jano stvarno svasta ima na tvom blogu. kosmicki :))
ОдговориИзбришиedamame-da, pa raspitacu se, ali to ne treba da bude prepreka tvom, tj. vasem biznisu ;)
Ako ti trebaju edamame jos uvek, javi se, znam gde ih ima u Bg-u, jeftino 😁
ОдговориИзбришиAko ti trebaju edamame jos uvek, javi se, znam gde ih ima u Bg-u, jeftino 😁
ОдговориИзбриши