27. 10. 2009.

Restaurant Review: MOST 52 (officialy known as Konoba Stari podrum)



ABOUT:

Konoba Stari podrum nalazi se u unutrasnjosti Istre, na njenom krajnjem severu, tik uz hrvatsku granicu sa Slovenijom. Svako od nasih drugara ko je bio tamo ima svoj naziv za ovo mesto, nas je Most 52. To vam je i marker, od Momjana pratite vinsku cestu ka vinariji Kozlovic i kad ugledate znak za Most 52 - parkirate. Tu se u predivnom zelenilu nalazi jos divniji restoran.



SERVICE:
Ne mogu da opisem koliko je meni tamo ugodno. Nekako poznato, ugodno, lezerno, sedis u basti i preplavljuje te zelenilo. Zelis da ostanes tu i zavidis Istranima. Jasna tradicija prociscena do krajnje jednostavnosti i savrsen osecaj za lak obrt u gourmet aktuelnost. Ozbiljno i nepretenciozno, prava mera nenametljivosti i usluznosti. Most je mesto na koje biste odveli Harvija Kajtela, Klunija i Breda Pita ili baku, mamu i tetku. Domace, mirno i istovremeno vrcavo, zahvaljujuci mladoj domacici sa originalnim istarskim smislom za humor. Jutarnji.hr ostrina. Saznali smo da je Kozlovic i dalje zakon i to ne zato sto su komsije, a da je Ipsa ultimativno maslinovo ulje. Sve u blizini, obavezno stavite na svoju PONETI-IZ-ISTRE shopping listu.



DESIGN:
Mostu ne treba dizajn. Ok, mozda samo BAS dobar logo, vizitka i secer, toliko im treba. Sada, sve sto je od dizajna neophodno je tu, crveno beli karirani stolnjaci i dobar escajg. Razlicite solje za manju i vecu kafu.



FOOD:
E, tu smo (trljam dlanove). Gospodja Zrnic i njene (cini mi se) dve cerke - razbijaju. Vec sam pisala svoju ljubavnu notu kada smo prosle godine sasvim slucajno nabasali na ovo mesto. Posle godinu dana, sa trunkom strepnje da je ono proslogodisnje iskustvo bilo kombinacija dobrog tajminga i bujne maste, vrlo brzo mi je bilo jasno da nista nisam iskonstruisala. Nekoliko dnevnih opcija, jelovnik totalna nepotrebnost. Imamo manestru, ili imamo corbu od gljiva, ili imamo od rajcica iz baste. Savrseno. Pa, sta biste da jedete, meso ili... Ja cu FUZE SA TARTUFIMA! graknem ne cekajuci da devojka zavrsi recenicu. Pored toga, prica se da su gljive na zaru nebeske... Kuver, samo uvod u naruceno blazenstvo - dva parcenceta hleba sa istim besamel-like sosom i malo narendanih tartufa.

A fuzi... fuzi zasluzuju svoj pasus. Tradicionalna istarska vrsta testenine, spravljena inhouse. Kvadratici otprilike 5cm, urolani po dijagonali. Sos. Narendani tartufi. Izmesa se na licu mesta. Fuzi... skuvani tako da se fino zvacu, gumenkasti, rekli bi al dente, al necemo da se frljamo. Samo savrseno skuvani. Porcija - taman kad sam BAS gladna.



OVERALL:
Prosto savrseno.

(10/10)

2 коментара:

  1. Aaaa, kod Mire je taaako doooobro!
    A uvjek uspijem, da zalutam. mozda mi treba vise putno vezbanje ;)

    ОдговориИзбриши
  2. i to lutanje ima sarma, kada najzad dodjes osecas se kao da si najzad pronasao zakopano blago ;p

    ОдговориИзбриши

Related Posts with Thumbnails