2. 8. 2011.

Restaurant Review: VELI JOZE




Drugi dan istarske nedelje.

Predstavljam vam rovinjski restoran Veli Jože.





ABOUT:
Istarska konoba. To vec zvuci dovoljno magicno. Rovinj, Svetoga Križa 1. Kada prodjete pored stolova na kamenoj ulici, kod trgica na kome peva lokalni bend, udjete u scenografiju prepunu pazljivo biranih dugo sakupljanih relikvija.








SERVICE:Svaki put pomislim: Ovi ljudi vole svoj posao! Hrvatski i italijanski standardno, pa engleski, nemacki i po koji jos jezik. Samo lete s kraja na kraj kafane. Brzo, uigrano, fokusirano, lako. Gazda i gazdarica uvek su tu, drze ekipu na okupu. Iskusna, komunikativna, operativna grupa ljudi koji tamo rade ne menja se vec godinama. Sve funkcionise kao podmazano. Klopu necete cekati dugo, zapravo kad dobijete sto, zavalite se i pijuckate kucnu Malvaziju, koga briga koliko cete cekati. Na odmoru ste.








DESIGN:
Logo, jelovnik i tako ti collateralsi potpuno su nebitni kada pricamo o ovakvom mestu. Njihov dizajn, alfa i omega vizuelnog nastupa konobe Veli Joze, je zivopisni enterijer. Krcat uspomenama, licnim i gradskim, porodicnim i regionalnim. Ponosno i sa niti u prostoru i vremenu, nije povrsno nafilovano. Domacinski odnos pre.

FOOD:Uf uf, odakle da pocnem... Za sta god da se odlucimo, krecemo sa sirom sa tartufima. Naklopamo ga se dok smo u Istri da se zasitimo do naredne godine.





A onda, recimo, brancin i orada al Cartoccio.





Filet brancina, filet orade, slozeni na par slajsova palente, drizzle maslinovog ulja, par maslina, koji kruzic sargarepe. Umotano u papir za pecenje kao u jastuce, lagano peceno u rerni. Ma... uh!





Ili, brancin za dvoje, pa ga cekate sa nozem za ribu i osvezavajucom maramicom za posle.





A onda stigne riblja divota za dvoje sa gomilicom krompira zapecenog u rerni, sa lukom i maslinama. Mmmmmmm.....





Ako biste jos nesto malkice, jedna porcija dagnji, clean and straight...





... i tako svaki put. Sveze, jednostavno, bez tupljenja i snobbinga.


OVERALL:

Zivopisno, a nije sarena laza. Stabilno kvalitetno, jedno od mesta koja cine da se u Rovinju osecamo kao doma. Vracamo se tamo year after year.


(10/10)


.

7 коментара:

  1. Joj, ovo izgleda savršeno. Hoću i ja tamo. Mašem ti.

    ОдговориИзбриши
  2. Kako lep restoran.Mogu da zamislim kako se u njemu uživa!:D

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман2. 8. 2011. 13:00

    Preporucujem i superslasnu cokoladnu tortu u kaficu Batana na Trgu Marsala Tita...ako ostane mesta posle ovakve gozbe...uzivajte i poljubite Rovinj! :) Misha

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман2. 8. 2011. 13:55

    Cao Jano! Uzivajte:) Meni je nezaboravan dorucak na pijaci u na buricima, ispred jednog neuglednog kafea..iznesu ti domaci sir, masline i hleb- sve preliveno malsinovim uljem. nista sladje nisam doruckovala!

    ОдговориИзбриши
  5. Krasna prezentacija pitoreskne konobe (a pločice izza šanka/kuhinje odmah me odnesu u andaluzijske tapas bare...ahhh, sve je to predivni Mediteran...da, moja su slabost pločice). I odmah sam pomislila, kako dugo več nisam postila Rovinj, koji je najlepši u vreme likovne kolinije (baš negde u to vreme). Hvalaaasa!

    ОдговориИзбриши
  6. :D
    jupi, nastavljamo sa istarskom nedeljom na blogu! bice i batane ;)

    ОдговориИзбриши

Related Posts with Thumbnails