04.08.2011.

Kuća o batani / Casa della batana


Kuca o batani je rovinjski eko muzej. Eko muzej je ziv, interdisciplinarni muzej koji pokazuje coveka u vremenu i prostoru, u njegovom prirodnom i kulturnom okruzenju, pozivajuci ukupnu populaciju odredjene zajednice na sudelovanje u vlastitom razvoju.


Definicija koja stoji na sajtu muzeja omogucila mi je da vas u ovu storiju uvedem na poseban nacin. Ne onako ustirkano, ozbiljno i formalno kao sto se ulazi u velike istorijske muzeje, sa strahopostovanjem i bez mogucnosti ucestvovanja.

Kuca o batani
je zapreminom i narocito povrsinom maleni, ali sadrzajno ni priblizno malen muzej. Smestena medju gusto sabijene kuce u starom jezgru zgrada, gleda na mali trg i luku. Pre ili posle ugodne klope kod Veli Joze svratite ovde da saznate nesto novo. Ulaskom u ovaj muzejcic, stupate u storiju o malenoj rovinjskoj brodici ravnog dna.
A unutra, ugodno, maleno a ni malo tesno. Prijazno, blisko. Activity corners za klince, ali i pametno pozivajuce za starije. Stalna postavka nije razmetljiva prezentacija cutting edge tehnologije, nego lagano uvodjenje u licne price mestana, obrede, zivot, ono sto je proslo i ono sto traje.Eto, na primer, pomeranjem ove divne obicne kafanske case sa jednog naznacenog mesta na sledece, otkivate price u slici i reci. Segment tamnog zida prosija i otkrije novi deo slagalice.

I eto, to vam je, dragi moji, teaser pricica o Kuci o batani.

Konacno, medju zvanicnim fotkama na bataninom sajtu ugledam ovu Rovinjku koja nam mase i prepoznam vrata ispred kojih stoji. Kada smo mi pored njih prolazili bila su revidirana, jarko zelena i ta je fotka zavrsila na jednoj korici za Fabriku knjiga.

I eto kako se Rovinjezi cuvaju, neguju i slave. Zive i uzivaju. Nije moguce da me utisak vara iz godine u godinu. Biti okruzen finim stanovnicima Rovinja lekovito je kao i samo bivstvovanje na moru.


.....................................

tri horizontalne fotke © Damir Fabijanic via Kuca o batani

vertikalne fotke - moi

.....................................

3 коментара:

 1. Kako dobra ideja! Posebno mi se svidja ovo sa pomeranjem case, kafanske price...

  ОдговориИзбриши
 2. Male muzejske priče ... u glavnom mnogo efikasnije od muzejskih mavzoleja ... pa barem smo postali svesni, da je manje uvek mnogo više.

  ОдговориИзбриши
 3. @Ana
  da, super je i osecaj na licu mesta!

  @matilda
  jeste. bliskije, stvarnije, opipljivije. lovable.

  ОдговориИзбриши

Related Posts with Thumbnails