01.06.2012.

V&A Archives

Dok postavljamo prvu od tri ovogodisnje zavrsne izlozbe studenata FPU i ronjamo po nepreglednim masama papira punih slova, uvlacim vas u nasu temu. Aktuelna uvek, ovih dana desetostruko. Slova najrazlicitijih oblika, namena i velicina krecu sa azbukom i abecedom, sa stampanim i pisanim slovima.

Kad smo kod toga, znate li kako izgledaju velika stampana slova, a kako mala stampana? Kakva su mala pisana, kakva velika? I cirilica i latinica? Londonski muzej Victoria&Albert je najveci muzej dekorativnih umetnosti i dizajna na svetu. Njihova kolekcija je od 1852. narasla do vise od 4,5 miliona eksponata.

Ovako iz fotelje uzivancija je i cunjati ne samo po kolekcijama vec i po njihovoj radnji, a novo otkrice za mene je ispostava na SurfaceView. Odatle je i ovaj moj novi background koji ce biti tapeta za jun, a upravo tamo sam pronasla slovaricu iz 1880. Perom i tusem Edward Lear je nacrtao i ispisao alfabet i nazvao ga Children's Nonsense Alphabet.
Sve strane pronadjite na V&A @ SurfaceView ja biram samo par favorita. Nekako su... beautiful&gloomy. Imaju nesto malo jezivkasto ili barem tuzno, a tako su lepe. Jednom recju - dirljivo.

all pictures via V&A @ SurfaceView

4 коментара:

 1. Odličan predlog za pravljenje nekog novog bukvara!

  ОдговориИзбриши
 2. oj, moja najomileniji muzej.
  uvek prvi na listi kad posetim London...zbilja mogu svaki put, da gledam sve od početka:)
  a da ne pričam o njihovom šopu;)
  ...ili najlepšem lusteru na svetu...

  kompčimenti za novu podlogu.

  ОдговориИзбриши

Related Posts with Thumbnails