24.11.2011.

Jardin MajorelleOdmah da se razumemo, o bašti Mažorel ne pričam žudeći za letom i tropskim lunjanjima. Volim ovo hladno vreme, normalne sledove, odlaske i dolaske godišnjih doba.

Onda, da se razumemo još bolje, Maroko nikad nije bila destinacija mojih snova. Ni blizu. Ali bašta Mažorel je nešto posebno.
Key facts:

Bašta je nastala 1920, u vreme kada je Maroko bio francuski protektorat. Marakeš, puna adresa: Majorelle Garden, Avenue Yacoub el Mansour, Marrakesh, Marrakech-Tensift-El Haouz, Morocco, tj. OVDE:


Žak Mažorel, francuski umetnik, kreirao je ovu baštu na nešto manje od 50 kvadratnih metara. Od 1980. bašta je u posedu Iv Sen Lorana i Pjera Beržea. Sen Loranov pepeo je 2008. rasut po bašti Mažorel.

Čarobna boja zidova zaštićena je pod imenom Majorelle Blue. { dive into other shades of blue na Wikipediji }Point of view:


ili:


Kornjace i kornjacice...


i cinoberke kao iz Matisove slike.


A onda, sa Majorelle Blue na zelene tonove...Bašta je od 1947. otvorena za javnost. Call it what you want, ali kad se radi o ovakvim stvarima iskreno verujem ogranicenja. Obrazloženje u dve slike:
 


Uvek se trudim da navedem izvore slika. Danas zaista nemam snage. Ovih par divnih je sa TheClothesWhisperer, a ostale odsvukuda. Sosumi.


;p

6 коментара:

 1. Plivala sam u Majorelle plavoj, dok nisam udarila u poslednje dve fotke. Vraćam se na početak posta!:)

  p.s. Iz posta u post, znam više. Hvala na tome!

  ОдговориИзбриши
 2. da, ljudi znaju da budu bas bahati.

  za p.s. - drago mi je da sam od koristi!

  ОдговориИзбриши
 3. istrazujem maroko u poslednje vreme, ima ovakvih dragulja i sve me vise privlaci, iako ni mene ranije nesto posebno nije interesovao :)
  a sto se tice hladnog vremena, ne, ne, neprirodno je da ga ima cetri meseca, 15 dana mu je i previse ;)))

  ОдговориИзбриши
 4. Posetila sam Maoroko u dva navrata in u planu jih ima još...meni je Maroko san i odmah podpisujem vlastništvo jedno tajni, tajni hotelčiča;)
  I znaš šta je najgore;), da nisam u ona dva poseta Marakešu uspela, da posetim Majorelle...uvek nam je agenda bila prepuna svega ostalog.
  Evo razloga više, da ponovan poset (a ima jih puuuuno).
  I absolutno sam za posječivanje sa najavom u malim grupama (pod nadzorom).
  Hvala za fin početak vikenda:)

  ОдговориИзбриши
 5. @Jelena K.
  ahahaha, evo je, letnja devojka! ;D

  @matilda
  eto, ako ikad budemo isli u maroko, pitacu te za travel guide ;]

  ОдговориИзбриши

Related Posts with Thumbnails