27. 7. 2012.

Olympics Graphics

Danas je taj dan. Kada ugulujete "olympics 2012" dobicete odgovor: The Summer Olympics begins Friday, 27 July 2012, and ends Sunday, 12 August 2012

Ovi londonski visualsi nisu my cup of tea. Ne bih ih bas pljuvala kako su to cinili kada su ih prvi put obelodanili, ali mnogo su mi nekako... young. Nije mi ovaj vizuelni kȏd olicenje velicine, dostojanstvenosti, monumentalnosti Olimpijade. Vise su kao neki veliki muzicki festival ili nesto bez bitne tradicije. Suplje. Ali dopadljivo. Ali suplje.

Anyway...




... Olimpijada je prvi put odrzana 776 PRE HRISTA, trajale su do 393 nove ere, a obnovljene tek 1896, kada su se odrzale u Atini. Tek to je godina koja nam je donekle opipljiva, nama ludacima iz vrlog novog sveta. Uglavnom, vec 1906, na polovini perioda izmedju dve prestupne godine, ponovo se odrzala na istom mestu, a u ovaj grad se vratila tek 2004. Izmedju te dve olimpijade, broj zemalja ucesnica sa 20 je porastao na 201, a tu je, oko 204 bio i u Pekingu, a bice i ove godine, u Londonu.

London ima razocaravajuce piktograme, ne bih se na njima zadrzavala. Peking je imao predivne glistice figurice koje zasluzuju svoju malu pricu. Dovoljno je mozda reci da je za taj dizajn bila zaduzena ekipa potpisana kao Art Research Center for the Olympic Games at the China Central Academy of Fine Arts, a ja sada citam i intervju sa dizajn direktorom pekinske Olimpijade, Wang Minom.









Ja se danas ipak posebno vracam na visualse iz 2004, koje je napravio grcki studio k2Design. Njih sam vam pominjala u sagi o Korres kozmetici koje su k2 u potpunosti dizajnirali. Jedan od mojih all time favorita. Totalni project love (o da, imam set linkova koji su sacuvani pod naslovom Project Love).


Ti su piktogrami bili tako organski, lepi u pokretu, jasni na svim velicinama, zabavni, rasterecujuci. Nisu predizajnirani, nisu nervozni.










Mnogo vise pronaci cete na k2Design sajtu, a vredi ponovo poslusati i pogledati Helerov kratki filmic koji prica o istorijatu vizuala za Olimpijadu, posebno piktograma. Delightfully comic and smartly primitive, to on kaze za ove piktograme. Eto, ako ne verujete meni, verujte Stivenu Heleru, ovi su piktogrami apsolutni top of the crops.


3 коментара:

  1. "Šuplje. Ali dopadljivo. Ali šuplje."
    Ali sjajno:)

    ОдговориИзбриши
  2. Nije mi iznenadilo kako su to Britanci uradili.
    Grci su mi favoriti1
    U svakom slučaju radujem se Olimpijadi, napokon će biti na tv šta da se pogleda :).

    ОдговориИзбриши
  3. dobro se sečam grčke vizulizacije igara, godinu dana prije sam putovala po kontinentalnoj Grčkoj...taj njihv senzbitiltet za organske linije, mekane, tako nepretenciozne (šta odmah garantuje eleganciju i suštinu) sam upoznala več kot njihovih dizajnera nakita. Tako simple, sa arhaičnom notom, da me svaki put na novo zadivi.
    A kad smo več kot OI, evo jednog BW kontributa velikog Webera http://www.vanityfair.com/culture/features/2004/09/summer-olympic-portfolio-michael-phelps#slide=1
    ...tek tako, da ostajemo "u duhu" ;)

    ОдговориИзбриши

Related Posts with Thumbnails