19. 1. 2012.

Scriptores Historiae Augustae Illuminated Initials

ekada davno, knjige se nisu štampale. Prepisivale su se i ručno ukrašavale.


Dragocene arhive svuda po netu postanu zastrašujuće skliske kada krene drama nalik ovoj aktuelnoj američkoj. Ako mene pitate, ovo je stvar daleko veća od dužničke krize.

I dok smo se do juče sablažnjavali pri pomisli da u najmnogoljudnijoj azijskoj zemlji postoje čitave armije ljudi koje cenzurišu sadržaje na netu (ne pišem ime zemlje na me ne utrekuju i ne smaknu ;p ), sada, kada nam se nesto slično smeši, vreme je za akciju. A ja nemam načina da reagujem. Ne mogu da zovem svog senatora i zahtevam slobodu www-a. Samo mogu da čekam i pratim. It sucks.

Kako uopšte život i obrazovanje mogu da izgledaju bez Gugla, Vikipedije i Jutjuba, sada kada znamo ovoliko koliko znamo? Ok, na Jutjubu vec imamo cenzuru. Fuj. Uglavnom, svi dragoceni sadržaji postaju stostruko glomazniji kada im preti ukidanje ili redukcija. Nisam sigurna šta podrazumevaju predložene odredbe američkog Senata, ali sve manje od ovoga što imamo je neprihvatljivo. A onda, ne mozemo ni da stagniramo. Jedina opcija je rast. Tako, šta god da imaju u planu... NE MOŽE!






Evo kratkog i slikovitog objasnjenja:





Banjam se (dok još mogu) u velelepnim širinama i dubinama, nepreglednim prostranstvima interneta i zalečujem od šoka uživajući u ovim starim iluminiranim inicijalima. Pravo iz 15-og veka, iz knjige o istoriji Rima, a zahvaljujući Univerzitetu u Glazgovu i Letterology. Od gomilice thumbova koji izgledaju kao najčarobnije poštanske marke...





... pa lagaaaano kroz detalje.




Kao sto kaze Wiki:
Imagine a world without free knowledge.


2 коментара:

Related Posts with Thumbnails