10. 1. 2012.

Roots Reinvented




U jednom trenutku u proslosti sam shvatila - nema svrhe boriti se, cinjenicu da sam rodjena bas ovde, u Srbiji, ne mogu da promenim. Vec dugo o tome ne razmisljam, jer – zaista sam u tom modu.




NOVI ZIVOT PIROTSKOG CILIMA, NA PRIMER.



I tek kad sam dospela tu gde sada jesam, uspevam da inkorporiram domacu tradiciju u danasnje svakodnevno. Idejno, ako ne i prakticno, bar za sad. Uglavnom, nikad nisam bila previse luda za ponjavicama, tim pirotskim cilimcicima. Mozda su oni nekada davno bili znak blagostanja, miraza dobre porodice ili nesto slicno, mene su kroz detinjstvo potsecale na memlu i bedu. Uvek su stajale preko golog betona ili nekih kartona preko njega kada je zima ili prevelika prasina. Tuga.

Mozda je u pitanju i nacin predstavljanja tih nasih starovremskih zanata. Ako nesto tradicionalno predstavljate okruzeno autenticno jednako starim, kazete muzej a ne danas. Dakle, evo malo besplatne art direkcije. Tradicionalne rukotvorine svih vrsta, ovog puta olicene u pirotskim ili slicnim ponjavicama, mogu da prodisu bajno ako ih upakujete nekako ovako:












Ovu poslednju sam trazila po bekapu pokusavajuci da prespojim pricu na ove jastuke.





Tradicija u novom vremenu. Stare tehnike, dizajn kao predjasnji, diskretno inoviran da lici poznato ali neobicno sveze.









Tek tako reiventovane rukotvorine mogu da postignu cenu kakvu zasluzuju.





Organic Shine Society radionicu i prodavnicu potpisuje recenica: home decor for the tribal modern bohemian i to je upravo to!


8 коментара:

  1. A ja vec godinama zelim da kupim cilim, pa su preskupi. :) Starija sam vise mi se svidjaju, a mozda i zbog vencanja u Beogradu i ceznje za gradom...aaaaa!
    Pozz!

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala ti za uvodni pasus. Na putu sam. Hvala ti na podsećanju. :)

    ОдговориИзбриши
  3. Ponekad je potrebno nesto videti drugim ocima. Meni se bas svidjaju ti pirotski cilimi i takve stvari. Kao detalj u kuci mislim da su prava stvar. Ipak je to jedinstven dizajn. Nikad me nisu podsecali na nekakvu nemastinu. Igrom slucaja smo pre nekih desetak godina dobili na poklon jedan cilim koji je star oko 100 godina. Jos uvek razmisljam da li da ga stavim na pod zbog macke, ali ga u miraz nosim sigurno. :)
    Super si primere nasla za kombinaciju modernog i etno.

    ОдговориИзбриши
  4. Na svetskoj trci učestvovala je i zemlja Srbija...EXPO 2010. u Šangaju i to sa savrsenim motivom na svom paviljonu, motivom pirotskog cilima...Tako nas je Daily Mail uvrstio u pet najboljih paviljona:D I Britanci smatraju da je Pirot u modi:D
    Slika Sledi:
    http://www.blic.rs/data/images/2010-04-30/34642_expo-serbia-201-reuter-shi-tou_f.jpg?ver=1272661464

    ОдговориИзбриши
  5. Vidiš, mene čilimi, veliki i mali podsečaju na Yugu, na moju mladost, na suvenire koje je tata donio iz Beograda, na naše familijarno 14 dnevno putovanje po otađbini, da dete shvati svu lepotu prirpde, arhitekture i historije...svako ima svoje oči za isti predmet, događaj, muziku, miris, tugu...
    Ja sam moj prvi čilim kupila u Turskoj in zaljubljena sam u njega i fino je umešten u današnje vreme i prostor.
    A za kraj ovaj link, pun divota i dragulja
    http://www.etsy.com/shop/sukan

    ОдговориИзбриши

Related Posts with Thumbnails