13. 12. 2012.

Slova Bratislava Milenkovica

 

Sutra se u Sopotu otvara izlozba ilustrovane azbuke Bratislava Milenkovica. Racunajte da je to samo prva stanice ove izlozbe, doci ce nam sigurno jos blize. Ipak, mozda se do tad  uramljeni giclee printovi vec prodaju, pa vidite sta cete. ;)




Donosim vam nekoliko slovaca koje mi je Bratislav ljubazno ustupio za ovu najavu, a uz njih prenosim tekst koji sam napisala za katalog izlozbe. Bilo mi je zadovoljstvo i cast sto je Bratislav upravo mene pozvao da napisem pratecu rec. Imala sam svasta da kazem, da ga nahvalim i predstavim u kontekstu kom pripada, pa evo, procitajte:




Pred nama je jedinstvena azbuka. Šarenolikost atmosfera i ilustrativnih stilova kojima je Bratislav Milenković tretirao ova slova mnogima bi lako pobegli u kakofoniju. Ipak, ovaj mladi autor poseduje specifičnu koncentraciju i samokontrolu, disciplinu i fanatičnost neophodnu za napredovanje u svakom, pa i u ovom poslu. Ove slovne ilustracije su trening, unapredjenje ilustratorskih, dizajnerskih, tipografskih, ali i veština u razmišljaju. Veze slova i elemenata kojima su predstavljena nekada su direktne i sasvim jasne, nekada predstavljaju dalje asocijacije, duhovite ili sasvim lične, a ponekad su to jednostavno vizuelne igre, varijacije na aktuelna razmišljanja.



Bratislav donosi snažan grafički izraz. Njegov rad jednako je upečatljiv sagledan i kao detalj i kao celina. Svako slovo iz ovog celovitog kompleta vredno je izdvajanja iz grupe. Zahteva od posmatača da prikovanom pažnjom posmatra još dublje, detaljno i dugo. U ovim slovima-ilustracijama pronalazimo istraživanja inspirisana klasicima, starim majstorima iz oblasti ilustracije i dizajna iz istocne i zapadne Evrope ali i iz Amerike, a ono što ih čini još kompleksnijim je spoj starog sa najnovijim. 



Ovaj projekat pred nama je u trenutku kada ilustrativna tipografija doživljava jedinstvenu popularnost i razvoj. Tu oblast najsnažnije su promovisali mladi autori koje su upravo ta istraživanja dovela u centar svetske pažnje. Pre svih to su Jessica Hische sa projektom Daily Drop Caps, i Alex Trochut sa svojim komercijalnim i imaginarnim tipografsko-ilustratorskim eksperimentima. Ako pogledamo i šire od tipografije, Bratislav pripada "plemenu" koje čine i Mario Hugo i Micah Lidberg, cenjeni mladi autori koje bismo mogli opisati kao ilustratore sa jasnim, pismenim stavom prema tipografiji koja je uvek savršeno u službi njihovog rada. Svo četvoro pomenutih autora sasvim prirodno barata slovima u svom ilustratorskom pristupu, čineći ga time još posebnijim i prepoznatljivijim.




I dok je latinični alfabet standardna osnova za ovakva vizuelna istrazivanja, pismo je upravo ono što Bratislava čini posebnim medju njemu sličnima. On je ilustrovao ćirilicu i time nam je predstavio na način na koji je do sada nismo videli. Bratislav slovima vlada na jedinstven način i na to utiče njegova istrajnost u istraživanju ove oblasti. Već dugo ih testira i kroz analogno i kroz digitalno, savremeno kaligrafsko, crtano rukom ili kompjuterski, projektovano u crtačkim ili programima za pravljenje fontova. Sve te veštine koje je poslednjih godina vredno savladavao, sada su sasvim u funkciji opisivanja njegovih ideja. Bratislav nam svoje karaktere prikazuje kroz ove karaktere, kako često kažemo, poneseni engleskim nazivom za slovni znak.




Ova azbuka predstavlja spoj svega nabrojanog: starog i novog, analognog i digitalnog, istoka i zapada, latinice i cirilice, kroz prizmu Bratislava Milenkovića. Pred nama je jedinstvena azbuka.




4 коментара:

Related Posts with Thumbnails