27. 12. 2012.

Holiday Reads

Ne znam kako stojite sa slobodnim danima oko praznika, ali ako budete imali vremena da budete lenji, a pozelite da telo miruje a mozak ipak malo radi, imam za vas tri dizajnerska blaga.

Naobrazba koja vas ceka u ova tri parceta novogodisnje torte onima koji tragaju dace deo temelja koji dolikuje studijama primenjenih umetnosti. Upravo krecemo od onoga sto je meni bilo otkrice trece godine studija, magazin U&lc (Upper and lower case, odnosno velika i mala slova).





Sa trosnim papirnim arhivskim primercima upoznala nas je profesorka Olivera Stojadinovic, a sad ih imamo u vecitom digitalizovanom obliku. Naravno da je carolija listanja papirnog U&lc-ja nenadmasno iskustvo, ali prakticnost dostupnosti svih brojeva ikada objavljenih nesto je cemu sam se zahvaljivala sa svakom novom turom za koju nam je Allan Haley davao linkove zakljucno sa oktobrom ove godine, kada su digitalizovalil celu kolekciju. Tako je sada visestruko nagradjivano cedo Herba Lubalina i ITC-ja (International Typeface Corporation) koje je izlazilo od 1970 do 1999 pred nama u formi pdf dokumenata vece i manje rezolucije.


PARCICE U&lc KOLEKCIJE SAKUPLJAJTE OVDE

~ ~ ~

Onda, AZ Project, koji se bavi evolucijom i osnovama dizajna. Kolekcija koja je sada dostpuna u formi lepog preglednog sajta ali i u pdf formatu samo je trenutno stanje ovog rastuceg skupa bitnih licnosti i pojava u svetskom dizajnu. Evo bas strane koja prica o Lubalinu.





pa Fletcher...


ili Munari...


i tako dalje i tako dalje...


~ ~ ~



Trece dizajnersko stivo je Champions of Design. Ovu knjigu koja je upravo dobila nastavak priredila je nezavisna britanska dizajn agencija JKR. Najlakse ce vam je objasniti oni sami: Our latest book focuses on thirty-five great brands; some from high-end stores, others from the supermarket aisle. All have one thing in common: they understand the power of design and how to harness it. From Chupa Chups to Moleskine, Paul Smith to Perrier, each brand teaches us about the unique relationship between business and design.


Beli, prvi deo i crni, drugi deo dostupni su za listanje pomocu servisa issuu, a ukoliko ste tamo ulogovani, mozete i downloadovati obe knjige u pdf formatu.








8 коментара:

  1. Анониман27.12.12. 17:55

    Slabo stojim sa slobodnim danima, ali dobro vikent štivo uvek dobro dođe.
    Hvala!
    :)

    ОдговориИзбриши
  2. ništa, baš ništa slobodnih sata, kami li dana (kad budem velika za praznike ču biti kod kuče nekde na na severnim jezerima u Kanadi ili južnim morima u Indji in pročiatat ču sve što do sada nisam;) ali fino je složeno na stalaži pravoj i onoj virtualnoj).
    a u ovim večernim trenucima uživam u tvojim svčama in malim pralinama na levoj strani, u ovom trenutku je to melem za oči...dok čekam na proleće:)
    lepe praznike!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ah, zelim ti neki veliki sneg zbog kog cete dobiti makar dva slobodna dana!

      Srecni praznici!!! :*

      Избриши
  3. Одговори
    1. Da, takva magija dobijena tako jednostavnim sredstvima. Sjajan je ilustrator taj Matt Lyon, tek sto sam ga otkrila.

      Избриши

Related Posts with Thumbnails