24. 12. 2012.

A Look Into The Belgrade Book




The Belgrade Book je luksuzna fotomonografija ciji je autor Dina Johnsen

Dina je dosla u Beograd na cetiri godine i tada nije bilo knjige koja bi joj rekla sta je Beograd, a taj grad je, svi stranci kazu, jako neobican, poseban i tesko shvatljiv. Sada, sa Dininim odlaskom iz nase zemlje, ostala nam je knjiga koja prica o nama iz perspektive nekoga sa strane, nekoga ko se zaljubio u grad i njegove ljude.





Na ovoj knjizi radili smo (Young&Healthy, odnosno Igor, ja i saradnici) od februara ove godine. Sada, kada je knjiga predstavljena javnosti, ona je i dalje nedostupna siroj javnosti. Citav tiraz pripao je Skupstini grada koja je finansirala projekat i ovu knjigu dobijace vazni gosti grada i oni koje zelimo da pozovemo da nam dodju u goste. Ovo je za sada zvanicni diplomatski poklon, recimo to tako.






Autorka je ponudila citavu knjigu na dostampavanje pa ce se mozda negde u buducnosti The Belgrade Book ili, na srpskom samo Beograd, pronaci i u prodaji. Do tada, predstavljam vam je u par fotki koje je napravila Ana Kostic.





Knjigu je stampao Publikum i oni su bili idealni sagovornik za ovako zahtevan projekat. 











Bilo je pravo zadovoljstvo raditi sa kompletnom font familijom HTF Didot koja je pravljena u razlicitim optickim velicinama. To znaci da su fontovi predvidjeni za upotrebu na velikim velicinama projektovani tako da imaju dramaticno tanke poteze, a da su ti potezi adekvano deblji kako se opticne velicine smanjuju, jer bi se tanke linije istopile pri smanjivanju ukoliko se ne bi adaptirale.


















Ono na sta smo posebno ponosni su ilustracije ljudi koji vise nisu zivi. To su Ivo Andric, Dusko Radovic, Nikola Tesla, Josip Broz Tito i Momo Kapor. Njih je napravio Milenko Stevanovic kome je ovakav ilustratorski pristup bio potpuno nov zadatak u kom se sjaaajno snasao.

















Dobili smo upravo ono sto smo zeleli. Knjigu koja vuce na listanje, uvlaci u price kroz koje se lako prolazi. Tekst ne opterecuje fotografije, mislim da prave lepu simbiozu. Konacni utisak mogao bi da se opise kao posebno izdanje modnog casopisa.





















Mislim da sam vam sve rekla, uzivajte u fotkama knjige i javite utiske ako je prelistate uzivo.


























14 коментара:

  1. Steta sto nije na prodaju, imam dosta gostiju iz inostranstva u ovom periodu, svakako bi im bilo zanimljivo da ovo vide, makar cu sharovati :)
    Pozdrav,
    Jovana

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nadam se da ce reakcije biti dovoljno upecatljive da neko od izdavaca pronadje interes da objavi novi tiraz koji ce se naci u prodaji. Do tada, hvala na share-ovanju. :)

      Избриши
  2. Danas mi je dopala saka, jedva cekam da skupim vremena da prelistam

    ОдговориИзбриши
  3. predivno izgleda, zanima me ipak koji je kriterijum bio za odabir licnosti?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Autorka, Dina Johnsen, birala je ljude. I one u knjizi, i one koji su na knjizi radili.

      Избриши
  4. Jedva sam cekala da bude predstavljena i onda se silno razocarala sto je stampana samo u tri hiljade primeraka i kao sto si napisala, delice se vaznim gostima Beograda. Nisam Beogradjanka, ne zivim u njemu, sta vise posecujem ga samo par puta godisnje, ali mislim da je ovo 'nasa' knjiga i vrlo rado bih volela da sam u mogucnosti da je prelistam i kupim, tako da drzim palceve da se pronadje izdavac koji bi ovo blago priblizio svima nama. Sjajan rad Jano, sve pohvale!
    Lejla

    ОдговориИзбриши
  5. glam knjiga za glam persone (hmmmnj, ne volim, koncepta ekskluzivnosti, koju si ne mogu priuštiti ako me neko ne izabere...a možda je baš to srž prave ekskluzivnosti... ili elitizma...ok, ostavimo na strani demokraciju;)

    fotke izgledaju savršene i spektakularne, sa osmišljenom scenografijom koja nadgrađuje aktere, što garantuje The Perfect Coffe Table Book. i baš je fina ideja akvarela osoba iz prošlosti, koje nisu mogle nastupati.


    možda bi bilo fino razmišljati o mekani verziji za prodaju.

    Great Job!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti! Da, meka korica bi ucinila drugo izdanje finansijski izvodljivijim, a onda i cenu u maloprodaji prihvatljivijom.

      Избриши
  6. Malo je reci da sam impresioniran. I fotografijama i dizajnom koji idu ruku pod ruku! Sve je tako cisto, moderno i skladno! Fotografija na koricama je za deset. Svaka cast svima!
    Ovih dana sam bas u nekim crnim mislima, o nasoj (ne)kulturi, jeftinoj zabavi, vrednostima, namrgodjenim ljudima i sivilu Beograda.
    Ali ovako nesto me vraca u "pogon" i znak da ipak nije sve izgubljeno i da postoji grad ispod grada! Iskreno se nadam da ce se ova knjiga naci u prodaji, makar da je "pipnem" i prelistam. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na ovako lepim recima! Volela bih da se nadje u prodaji, svima pri ruci. Mislim da bi imponovala onim Beogradjanima koji kao ti traze nekakav podstrek.

      Избриши

Related Posts with Thumbnails