21. 9. 2012.

Paper Food Blogs

U poslednje vreme desava se prava mini eksplozija. Gomila food blogova dobija svoje stampane verzije.

Ozbiljne izdavacke kuce ocito imaju novu strategiju. Umesto da pucaju iskljucivo na velika, bitna, proverena, skolovana imena iz kulinarskog sveta, na nagradjivane, obozavane i nedodirljive majstore svetskog kulinarstva, shvatili su da se ljudi prisnije sazivljavaju sa licnim malim kuhinjama slicnim njihovim.



illu Meta Wraber


One ih motivisu na slicne poduhvate. Okruzenja nasih voljenih kuvara blogera dostiznija su od velikih niklovanih kuhinja. Njihovi recepti nisu obeshrabrujuci. I jos, oni pokrivaju razlicite specificne segmente i potrebe razlicitih rezima ishrane. Secate se Coco (Roost)? Kako nam je Matilda otkrila ona kuva oko muzevljene Hronove bolesti, Aran Goyoaga pravi hranu bez glutena i upravo promovise svoju svezu knjigu.



illu Meta Wraber

I Beatrice Peltre, La Tartine Gourmande, najzad je odstampana, a Heidi Swanson, 101 Cookbooks, priredila je drugu knjigu. Jedan od najnovijih dodataka ovom arsenalu je knjiga Whole Larder Love, nazvana po istoimenom blogu Rohana Andersona. O njemu sam vam pisala u postu o trojici momaka koji kuvaju i fotkaju to sto prirede. Rohan je smugnuo u prirodu, a Sara iz Sprouted Kitchen voli lokalno, sezonsko, organsko. I nju mozete kupiti u papirnom izdanju.



illu Meta Wraber


Pa jos, najblize geografski i sasvim drugacije od svih prethodnih knjiga, Meta Wraber i Clement Košir upravo su nam se pohvalili svojom knjizicom Namazi za mizo. Clement kuva, Meta ilustruje. Sve ilustracije u ovom mom postu su Metine. Divotice.


Uh koliko linkova. Dovoljno za nedelju dana. A to nije kraj. Sa po par fotki predstavljam vam tri divne mirne kuhinjice, hopefully najavljujuci neke buduce knjige. Nesto mi se cini da su pravi izbor za pocetak ovogodisnjeg ususkavanja.





























Nisu li mljac?



~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ 

p.s.

26. septembar 2012.
Evo, samo par dana kasnije, i Katie Quinn Davies je objavila da je njega knjiga najzad spremna! Hardcover, uskoro dostupna i preko Amazona.



18 коментара:

  1. uu super, odlican post. blogovi o hrani su mi omiljeni, pogotovo kad su ovako lepo upakovani, kad se vodi racuna o svakom detalju, ma divotica..
    Dobro, nije da su svi bas laici, ima tu blogera koji se profesinalno bave gastronomijom, ali svakako je ohrabrujuce sto se izdavacke kuce okrecu ka "obicnim"(with big quotation mark)ljudima. lepo je kad se prepozna predanost i talenat van predvidjenih okvira.
    Nisam sigurna, ali mislim da je bas la tartine gourmande(omiljen uz lemons) organizovala neku kao radinocu za kuvanje. Pa zamisli samo to :)

    Anyway, dodala bih jos njih dvoje, nemaju knjige, ali su divni isto http://aixxx.wordpress.com/
    http://iamafoodblog.com/

    divan dan zelim :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. aaaa da, da, pratim. imam gomilicu sjajnih u steku za neke nove nastavke na ovu temu ;)

      i da, ne kazem da ovi nisu kuvari po profesiji, samo kuvaju kod kuce iz tog ambijenta ih znamo. nisu feran adria ili rene redzepi iako i njih obozavamo. drugi segment, sasvim nov. mnogo zanimljivo za posmatranje!

      Избриши
  2. kako je sve profinjeno, prvo ove ilustracije, pa fotografije i, naravno, HRANA! :)

    ОдговориИзбриши
  3. Call me Cupcake je isto odlicna! :)

    http://ohmomentsbyninasimon.blogspot.com/2012/03/blog-crush-call-me-cupcake.html

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. aaaa jeste. valjda ce doci na red! toliko divnih stvari oko nas... :}

      Избриши
  4. Prečekirala sam spisak mojih food blogova u mapi Kuhinja i primetila, da je brojka veča od onih u mapi Design, hmmmmm...slućajno, jer je kuhinja novi Studio ili se tu krije neka druga priča;)
    A možda se zamka krije u tome da ruž menjam na tri godine, dok se recepat za segedin ne dira!
    Ipak si mi danas dodala novi link;)

    Kako sam več napisala Meta je moja Šeherezada akvarelnih bajki (jer ako zaronite u njen blog i portfolio ima tu toliko sansjkih priča...) a Klemen je pravi poet u guštiranju....njegovi zapisi o hrani i svim ritualima pripreme i uživanja me nikad ne ostavljaju hladnom. Poezija za oko i maštu! http://www.zamizo.si...
    A da vam uz sve to otkrijem, da frajer izrađuje najšikoznije kuhinjke daske na svetu!!!
    http://www.dealca.si/

    Uživanju u druženju za stolom sa ljudima koje volim, na tržnici sa tetkom koja ima najbolji med, u vočnjaku kda berem fige, za minijaturnim stoličem u Maraisu ili u portu Molyvosa sa mačorom u krilu je jednostavno srž svega dobrog.




    Preostane mi samo, da mi sutra stigne cookbook i da priredim pir!

    ОдговориИзбриши
  5. U pravu si! Totalna je ekspanzija u pisanju kuvara, i da znas mene to malo pocinje da nervira. Slazem se sa tobom da je super da i obicni ljudi, koji sam sigurna da bolje kuvaju od mnogih renomiranih kuvara imaju sanse da podele sa drugima svoje recepte, ali kako vec duze vreme pratim kulinarske blogove, domaci me ne privlace, jer mi se ne svidja kako spremaju hranu (ne bih ih nazvala kuvaricama poput nasih baka i mama), dok su me strani malo zasitili, jer svi spremaju jedne te iste recepte! Sve su to nova jela, nesto sto mozes i sam da spremis lako, ali ajde i to je super donekle :) kad se vratis umoran sa posla. Ali sam se zadrzala na nekim od njih, cisto zbog tih sjajnih fotografija i kompozicija, sto ti kazes! :) Pogledaj ove, ja njih povremeno posetim, ako ih ti vec i ne pratis :)

    Ova zena je dostigla ogromnu popularnost, ali stvarno, sjajna je sto se fotkanja tice, svaki post joj je prica za sebe. Imam utisak da nedelju dana planira sprovodjenje u delo istog - http://whatkatieate.blogspot.com/

    Ovaj sam tek skoro nasla i odusevljena sam fotkama - http://www.bloglovin.com/frame?post=561917295&group=2303530&frame_type=b&blog=2303530&link=aHR0cDovL2tyZXdpbWxla28ud29yZHByZXNzLmNvbS8yMDEyLzA5LzE5L2tyZW0tcG9kZ3J6eWJrb3d5Lw

    Na kraju sam shvatila da najbolje naucim kada gledam Jamie Olivera (30min meals su mu sjajni) i po malo Rudolfa. Mada najbolje kad od svega po malo iskombinujes i dobijes ono sto zelis.

    Ali voditi jedan kulinarski blog nije ni malo lako, zaista bi trebalo odvojiti dosta vremena, da ne pominjem samo bacene neuspele recepte, pa tek onda osmisljavanje svega samo za jedan post!

    Izvini, sad sam oduzila pisanje u ovom mom komentaru, ali do skoro sam vodila i sama blog o degustiranju hrane u nasim restoranima, ali mu je dosao kraj, kako zbog mojih obaveza, ali i prezasicenja hranom - u smislu, kod nas svi restorani imaju iste menije. Nisam verovala ljudima dok su mi o tome pricali..Ali pratim takve strane, jest da nisu od koristi, al' prija mi da vidim - ovaj blog nesto sad nece da se otvori, ali je sjajan http://www.eatshowandtell.com/.

    I jos samo nesto, cesto covek postane opsednut hranom i vise nemas tu radost kao pre, tu neizvesnost, da setas, nesto ti se prijede i sednes bilo gde i odusevis se hranom. A ne ovako, citas po netu, planiras, jedes i sve vreme se koncentrises na ukus hrane, pritom isfotkas 100 slika, i kad dodes kuci, shvatis da nemas ni jednu fotografiju tebe i decka sa tog rucka kao uspomenu. Ujedno je i to bio jedan od razloga prestanka mog blogovanja, izgubila sam se u tome. Zaboravila sam uzivam, radila sam to mehanicki. Sve sam videla kroz tu prizmu :)

    Veliki pozdrav i nastavljam da citam tvoje divne postove - korisne :) I svidjaju mi se mnogi od ovih blogova koje si navela. Neke sam pratila i ranije, a za neke tek sad saznala, zato pisi jos!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. aaaa o kejti sam imala ljubavni traktat kada je izdala onaj novogodisnji magazin!
      http://janaorsolic.blogspot.com/2011/01/what-katie-ate-for-xmas.html

      ja vise uzivam u fotkama nego sto mi je potrebna kuvarska obuka. ipak kod ovih danasnjih, narocito kod poslednjih i sama hrana mi je caaarobna!

      onda na ovu trecu temu, da, ozbiljna je stvar odrzati pasiju za bilo sta sto radimo, istinsku radost i uzivanje. kad prestane, treba prestati i dobro je da si tako uradila. sigurna sam da cu i ja zatvoriti esalone na ovo mesto kada me ne bude radovalo.

      hvala sto se vracas i uzivas!

      :)

      Избриши
  6. Sad cu da pogledam post o kejti ;) I slazem se za sve ostalo sto si napisala, ali tvoj blog je savrseno malo mesto gde se svasta pametno moze saznati (njega jedino i pratim od nasih), tako da ne bi trebalo nikada da prestane da postoji. A ovaj moj bi kad tad prestao, jer bismo posetili sve restorane kod nas i sta dalje..;) Ipak, oni prvi razlozi su mnogo bitniji, sada sam mnogo srecnija nego tada. Inace, ceo zivot nesto piskaram, pa sam tako i novinarstvo zavrsila, ali mislim da cu se naci u nekom drugom vidu pisanja, jer nekako stalno imam potrebu da se na takav nacin izrazim, dok za sada ove samo citam ;) Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  7. Samo na brzaka da ti pokazem - upravo sam videla, kejti je okacila video o knjizi i ja tako zelim taj kuvar! a i njen stan - http://vimeo.com/50224624#. Shvatis kako je coveku malo ideja potrebno da bi mu okruzenje bilo divno. Sve je rusticno i jednostavno, a stvara toplu atmosferu - vecera im je jednako dobra kao restoranska i to u svakom smislu ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ahahaha i ja sam danas stavila p.s. na kraj ovog posta sa istom ovom beleskom!

      ;)

      Избриши
  8. haha, joj vidi stvarno! nisam videla :/ ali strava, totalni smo fanovi ove zene ;)

    naisla sam upravo na ovu stranicu, misleci da je neki sajt sa raznoraznim receptima, kad shvatim da je blog jedne osobe - i da ima 77ooo pratilaca.. omg ... o.O ..a onda primetim i da su joj recepti i fotke(koje radi njen suprug) odlicni - posto otvoris neki post, klikni dodatno na fotku da ti se otvori tek mnostvo njih ;)

    ОдговориИзбриши
  9. a dobro je sto sam zaboravila link da ti ostavim - uvek mi se to desi! ;) evo ga http://www.kwestiasmaku.com/

    ОдговориИзбриши
  10. ne, ne! moras da klinkes par puta na tu malu fotku, neki se recepti odmah otvore, a na nekima moras da klikces tri puta na fotku da se otvori post sa par velikih slika, koje su predobre. malo joj je lud blog ili jednostavno bzvz koncipiran..evo ovde sam samo jednom kliknula na malu sliku i evo sta ispadne http://www.kwestiasmaku.com/blog-kulinarny/sernik-nowojorski/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. uhuh pa nije im taj sistem bas pametan. sigurna sam da zbog toga gube dosta posetilaca. vecini nas je opseg paznje bedno mali da bi toliko tragali. meni prvoj! ;)

      Избриши

Related Posts with Thumbnails