18. 9. 2012.

Otomi Embroidery

Otomi vez je autenticni rucni rad meksickih Indijanaca iz plemena Otomi. Ovo je uz Papel Picado postao moj novi omiljeni zanat.




Pun vez na pamucnoj tkanini vestina je koja izumire. Slican stolnjacima sa punim vezom i koncima koji menjaju boje kakve obozavam od detinjstva, ovaj princip nama je verovatno najpoznatiji po starim madjarskim folklornim motivima.


Tokom leta obozavala sam onih nekoliko Otomi inspired komada iz kolekcije Mare Hoffman, posebno ovaj kupaci...





... a sada, kako je krenulo ususkavanje, vise su mi na umu prekrivaci i slicne homy mekavštine.





Marche St. George nudi jastuke...





La Viva Home nudi ovaj coverlet...





Tabletonic ima sjajan izbor prekrivaca za veliki krevet u nekoliko jednobojnih i onoj ultimativnoj sarenoj kombinaciji s pocetka price.














Jacaranda Home izmedju ostalog i ovaj tabure.





Svasta se nudi na eBay-u, set inspiracija nadjite ovde, ima dosta toga i na Etsy-ju, a Stray Dog napravio je lampe koje do sada nisu bile standarna forma za pokazivanje i koriscenje Otomi veza.







Ovaj post pridruzujem onom koji se zove Roots Reinvented. Vrhunski etno detalji za savremeni dom.

6 коментара:

  1. ovo je uz papel picado nešto najlepše što sam videla i sasvim mi pisano na kožu (po atmosferi)!!!!
    umeće vezenja je nešto, što me uvek prizemlji u mom "ručnom radu" a kada se to spoji u harmoniju žarkih boja in stiliziranih životinja (ipak sam više fauna nego flora osoba)je to Crem de la Crem a uz to, kao čerka Slavonke doro znam, kooooliko vremena i strpljenja te ljubavi je potrebno, da ovakva divota ugleda sunce;)
    baš ti hvala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. e bas mi je drago da je ovo istrazivanje imalo odjeka dalje od moje glave. otomi storija ceka sto godina da je priredim. ispada da je i pravljenje ovakvih postova bar donekle mukotrpno kao i sam rucni rad na ovakvim komadima. ;)

      Избриши
  2. Анониман18.9.12. 16:03

    Jano, da mi je malo da se preselim u tvoj svijet ili bar malo kontempliram sa tobom. Zahvalna sam ti na ovom divnom blogu. Cini mi se da bi trebala drzati neka javna predavanja o necemu sto volis i radis da bi to neposredno prenijela na druge. Puno pozrava :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala lepo! Ako bude neke takve prilike za susret, vi cete dragi moji citaoci biti obavesteni prvi! ;)

      Избриши
  3. Roots Reinvented sjajno, uvek nove divote i inspiracije na tvom blogu...Sad sam se setila one mini serije Pingvinovih vezenih izdanja npr. Secret Garden, prelepo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. a, da, da, vezene knjige. evo za one koji cackaju po komentarima a mozda nisu bili tu kad smo rpicali o Penguin knjigama, link:
      http://janaorsolic.blogspot.com/2011/03/penguin-75.html

      Избриши

Related Posts with Thumbnails