5. 9. 2012.

MASTER: Felice Varini

Ne mogu vam opisati koliko se obradujem kada otkrijem nekog zivuceg majstora srednje/starije generacije. Oni su, rekla bih, najmanje vidljivi na netu. Mladi su svuda, prastari su svuda. Fanaticno pratimo gustere, obozavamo antiku, renesansu i impresionizam, ali sta je sa sa ovima kao sto je Felice Varini? Za njega sam saznala prateci tumblr Nicka Woostera. Ovo je scena koja me je saplela:




Rodjen 1952. u Svajcarskoj, ovaj umetnik poznat je po svojim famoznim anamorfozama. Ukratko, njegovi radovi studiozno su razlozeni u prostoru tako da deluju "necitljivo" iz svake perspektive osim one koju je autor predvideo kao tacku u kojoj se slika uklapa u idealnu. Slika koju ste videli malocas izgleda ovako kada iz idealne pozicije zakoracite levo i desno:








Nisu mi nepoznate anamorfoze, bavili smo se time i na FPU, na predmetu Projektovanje oblika. Pored toga, mozda se i secate, vec sam vam pisala o nekim tipografskim anamorfozama koje su u tom trenutku bile omiljene na netu. Posle toga se pojavila ona odlicna tipo anamorfoza Stephena Doylea u fiskulturnoj sali, a nedavno i ona Thomasa Quinna, u izlomljenom  prostoru. I rekao bi covek da ce mi anamorfoze i slova biti idealna kombinacija. Ipak, to sto radi Varini je 18 oblaka iznad. Almost religious, ako mene pitate.
















Prolazak kroz thumbnailove na njegovom sajtu kod mene izaziva jawdropping efekat. A onda, od svih tih projekata od '79. do danas treba izabrati samo nekoliko najupecatljivijih. Neke koji ce vam preneti ono sto osecam dok cunjam kroz ovaj sumanuti portfolio. Pored prethodnih, onog intro rada i ovih, religioznih, prepoznajem jedan specifican segment. Ovi varinijevi radovi izgledaju kao infographics koji u stvarnom zivotu neocekivano iskoce pred vasim ocima i ucine da vam se mozak pobuni i malo zavrti u glavi.





















Kako, pitate se? Voila:





Ili, ovaj Arte dokumentarac, bez titla, nazalost.





Caroban je dan kada otkrijem
nekoga kao sto je Felice Varini.
It's a pleasure to share it
with you guys.


2 коментара:

Related Posts with Thumbnails