Staru veštinu pravljenja voćkica od marcipana trebalo bi debelo oživeti.
Samo pažljivo. Kako to već biva sa starim rukotvorinama, često znaju da vrludaju po ivici kiča i kempa. Da biste napravili dostojanstven revival, treba vam nešto likovnog umeća i dosta posmatranja. Prirode, a ne drugog voća od marcipana.
Jedan od retko lepih primera pojavio se na A Stack of Dishes. Marcipan masa koju čini pasta od badema, šećer i još par stvari, modeluje se u osnovne oblike koji se onda slikarski dokolorišu.
Znate li za osavremenjenu verziju marcipana iz radionice Gušt? Čine ga fruktoza, badem, belgijska čokolada bez šećera, kakao, biljna masnoća, agar-agar (biljna zamena za gustin koji čine u prah samlevene životinjske kosti, hrskavice i koža). Volim Gušt korpicu, kupim je, pa ćefim danima. Teško mi da delim.
Proveriću da li prodaju i klot marcipan masu, pa se možda upustim u avanturu pravljena voćkica sad oko praznika...
Fini ukus marcipana... mmm, izazov prihvacen, javljam rezultat :)
ОдговориИзбришиIako ne volim marcipan, mislim da ce posle ovog posta moj stav na jedan review :)
ОдговориИзбришиMarcipan volim (u malim dozama), nikad ne bi dala pojesti, da nešto takvo napravim in ovu prekrasnu šljivu bi obesila na dugački zlatni lančič, pa oko vrata:) So šik!
ОдговориИзбришиcouldn't agree more..volim marcipan u svim domaćim oblicima i nikako ne razumem ljude kojima se ne sviđa
ОдговориИзбришиja ozivela dva puta ove godine:))...
ОдговориИзбришиi bogami fino je ispalo a bilo je i ukusno!!
u klasovim pekarama imas da kupis masu.
:*
@jelena g.
ОдговориИзбришиjavljaj obavezno ;)
@hiPop
uh uh ja sam marcipan propagator numero uno. loooove it. nekako mi je kestenje i marcipan jednako zima. :)
@matilda
kao one jestive orglice i narukvice sto ih sad nose klinke. od bombonica.
@Anna
zimska carolija, to je to. :}
@prasica
moracu da se bacim u tu avanturu, nema mi druge. :*
Hi Jana- Thanks so much for the repost of my marzipan and your kind words! Lovely blog- wishing you Happy Holidays from the US- Gail
ОдговориИзбришиhi Gail!
ОдговориИзбришиyour marzipan fruits are so lovely. they have the specific artistic value unlike others.
keep up the sweet work! all the best!