8. 12. 2011.

Marzipan Fruits



Staru veštinu pravljenja voćkica od marcipana trebalo bi debelo oživeti.

Samo pažljivo. Kako to već biva sa starim rukotvorinama, često znaju da vrludaju po ivici kiča i kempa. Da biste napravili dostojanstven revival, treba vam nešto likovnog umeća i dosta posmatranja. Prirode, a ne drugog voća od marcipana.


 

Jedan od retko lepih primera pojavio se na A Stack of Dishes. Marcipan masa koju čini pasta od badema, šećer i još par stvari, modeluje se u osnovne oblike koji se onda slikarski dokolorišu.




Znate li za osavremenjenu verziju marcipana iz radionice Gušt? Čine ga fruktoza, badem, belgijska čokolada bez šećera, kakao, biljna masnoća, agar-agar (biljna zamena za gustin koji čine u prah samlevene životinjske kosti, hrskavice i koža). Volim Gušt korpicu, kupim je, pa ćefim danima. Teško mi da delim.






Proveriću da li prodaju i klot marcipan masu, pa se možda upustim u avanturu pravljena voćkica sad oko praznika...


8 коментара:

  1. Fini ukus marcipana... mmm, izazov prihvacen, javljam rezultat :)

    ОдговориИзбриши
  2. Iako ne volim marcipan, mislim da ce posle ovog posta moj stav na jedan review :)

    ОдговориИзбриши
  3. Marcipan volim (u malim dozama), nikad ne bi dala pojesti, da nešto takvo napravim in ovu prekrasnu šljivu bi obesila na dugački zlatni lančič, pa oko vrata:) So šik!

    ОдговориИзбриши
  4. couldn't agree more..volim marcipan u svim domaćim oblicima i nikako ne razumem ljude kojima se ne sviđa

    ОдговориИзбриши
  5. ja ozivela dva puta ove godine:))...
    i bogami fino je ispalo a bilo je i ukusno!!
    u klasovim pekarama imas da kupis masu.
    :*

    ОдговориИзбриши
  6. @jelena g.
    javljaj obavezno ;)

    @hiPop
    uh uh ja sam marcipan propagator numero uno. loooove it. nekako mi je kestenje i marcipan jednako zima. :)

    @matilda
    kao one jestive orglice i narukvice sto ih sad nose klinke. od bombonica.

    @Anna
    zimska carolija, to je to. :}

    @prasica
    moracu da se bacim u tu avanturu, nema mi druge. :*

    ОдговориИзбриши
  7. Hi Jana- Thanks so much for the repost of my marzipan and your kind words! Lovely blog- wishing you Happy Holidays from the US- Gail

    ОдговориИзбриши
  8. hi Gail!
    your marzipan fruits are so lovely. they have the specific artistic value unlike others.
    keep up the sweet work! all the best!

    ОдговориИзбриши

Related Posts with Thumbnails