11. 4. 2011.

Christoph Niemann

Portal designed.rs napravio je nedavno konkurs koji je rezultirao izlozbom plakata proteklog vikenda u galeriji O3one. Dvadeset najboljih po nasem misljenju odstampano je i izlozeno, ostalih 200+ se vrtelo na ekranima, mogli ste da donirate kinticu i uzmete bedz koji kaze Designers Love Japan. Dirnuti Japanci iz Ambasade, predstavnici Crvenog krsta, autori plakata, ucesnici u projektu, mi iz designeda i drugari svakog od nas, okupili smo se zbog Japana. I bilo je bas fino.


Razmisljam o dizajnerskim osvrtima na katastrofu u Japanu i konstatujem da mi je najupecatljiviji komad na ovu temu naslovna strana New Yorkera koju je ilustrovao Christoph Niemann.





Jednostavna, lepa i jeziva, neverovatno upecatljiva. Beskrajno mracna i zdravo oprimisticna. Ima upravo ono sto Niemanna cini specificnim. Humor old school karikaturista, aforisticarska britkost u najboljem izdanju. Takav je i kad teme naslovnica nisu strasne. Ucinice da vam se nasmesi brk. Pomislite sweeet! Pomislite - SMART!




Od nedavno dopisni Njujorker. Blog na NYTimes, Abstract City, nastavice da pise iz Berlina pod nazivom Abstract Sunday. I guess you can take a guy out of NYC but you can't take NYC out of a guy. Ah da, kad smo kod toga, znate one njegove NYC scene napravljene od Lego kockica? To je bio jedan od postova za taj blog NYTimes-a, a ta serija izdata je i u formi knjigice. I LEGO N.Y.





Tople i duhovite, kao one sa prljavstinicama...





Pa inovativno prosvetljujuce, osvezavajuce i neugrozavajuce licne kada nam prica o opcijama koje su on i zena razmatrali pretvarajuci umetnicka dela u pikselizovane verzije napravljene od plocica za zidove njihovog berlinskog kupatila... Ovo je npr. Rotko i moguci Rotko od plocica:





Ili slatko zahvalno, oprastajuci se i najavljujuci novu fazu:









I eto, sada kad svam vam pojasnila ko je Christoph Niemann, kakav mu je graficki background i senzibilitet, da se vratim na pocetak. Njegova posveta Japanu za mene je najlepsa koju sam do sada videla.






I JOS:
Christoph drzi predavanje 15. aprila u okviru serije predavanja Creative Mornings. Vac koji dan posle mozete ga ocekivati u Creative Mornings video streamu na Vimeo-u. That's in 4 days. Jedva cekam.





p.s. April 22nd, evo predavanja:

4 коментара:

  1. Uh, stvarno je jako dobra naslovna. Kad god vidim tresnje, najezim se od zalosti zbog onakvog naroda...

    ОдговориИзбриши
  2. Naslovna je neverovatna... Jednostavna, upečatljiva i sada urezana u mom pamćenju... Zaista je teško preneti utisak tih dešavanja tamo ali ovo je nežno bolan i nekako realan odgovor umetnika...
    p.s. Lepo je što ste organizovali okupljanje za podršku...

    ОдговориИзбриши

Related Posts with Thumbnails