Pastéis de Belém je kultno mesto. Tradicija i sadasnjost Lisabona. Nezaobilazna tacka u prvom i svakom sledecem obilasku ovog grada. Ove godine slave 175 godina postojanja.
photo by Daniel Grendon
photo by José Goulão
Na "recepciji" je uvek frka, guzva, gungula. Gomila musterija i isto toliko onih iza pulta. Uz dekor, flase, plocice, sve titra i cini da se osecate kao u bajci. Ako zelite da sednete i uz svoj slatkis uzivate i u kafi, birate jednu od soba koje su povezane uskim hodnicima.
photo by Josh Thompson
photo by martinstelbrink
Nece vam do kraja otkriti recept koji cini tradicionalnu portugalsku poslasticu, Pastel de Nata. Ipak, evo jednog recepta koji ce vam omoguciti da probate da se priblizite originalu. Brought to you by the lovely Graphical Baker.
Standardna pakovanja u koja ce vam ubaciti kupljene goodies bele su boje...
... ipak, sada, slaveci tih velikih 175 godina postojanja malo su se preobukli u negativ.
Tamno plava pakovanja na sebi imaju bitne gradjevine kraja u kom se poslasticarnica nalazi.
Meni je jos draza, privlacnija i sarmantnija ova serija posebnih pakovanja, koju je za Pastéis de Belém kao i ova slavljenicka, dizajnirao lokalni studio fanq. Tema - FADO. Pevaci za koje znate ili cete ih danas upoznati. Amália Rodrigues, Alfredo Marceneiro, Carlos do Carmo, Mariza, Camané i Maria da Fé.
Ilustracije su sjaaajne, zar ne! Za njih je zasluzan Andre Carrilho. Ako cemo u detalje, taj skript font je mogao biti bolje odabran, ali 'ajde, da ne davim. Bitno je da ovo pakovanje opisuje podrsku koju Pastéis de Belém daje Fadu koji je konkurisao kod UNESCO-a i upravo sada, tokom novembra, ocekuje njihov odgovor. Fado ce mozda tako dobiti pecat svetske kulturne bastine, saznajem zahvaljujuci The Dieline-u.
Za kraj, ako vam se ne odlazi iz Lisabona, evo kako je izgledala ta aplikacija. Fado za UNESCO u 10 minuta:
pa to je toliko lepo da ne bih smela da udjem. ne znam sta je lepse - soljice za kafu, tanjirici na kojima stoje kolaci, plava vrata i plavi ramovi prozora, kaldrma, fasada zgrade, pakovanja, a mogu tek samo za zamislim koliko su ukusni kolaci i kako mirise ta kafa... eto, jos jednom mesto na spisku zelja kuda putovati i sta videti.
ОдговориИзбришиsaljem sad jedan link koji nema bas nikakve veze sa tvojim postom, ali mislim da ce ti se dopasti. u pitanju je intervju sa cika quentin blake.om, sveze sa BBC 4 radija.
veliki pozdrav!
svetlana
http://www.bbc.co.uk/programmes/b01nt3yb
ooo hvala lepo, pratim taj radio od danas!
Избришиa ova poslasticarnica nije ni malo nedodirljiva uzivo, naprotiv tako je privlacna i jednostavna. :)
evo u ovom trenutku bi bez ni malo problema smazala dva, pa uz to kavica in glas Marize, zatvorim oči i vratim se u Lisbonu....
ОдговориИзбришиcudesno je kako lisabon lako uvuce u tu njegovu jedinstvenu atmosferu. samo par zvukova ili koja slika i - gotov si. :)
Избриши