23. 10. 2012.

TRSIC - Therapeutic Weekend Getaway




Kada je, pre nešto više od mesec dana, na MisoMiss osvanula ova slika, prezentacija koju sam pripremala za Tipoberbu 2012 bila je zapakovana i spremna za pokret.

Ove godine je Tipoberba, tipografska radionica u organizaciji Tipometra, bila stacionirana u Tršiću, mestu pored Loznice, dva ipo, tri sata vožnje kolima udaljenom od Beograda. Tršić znamo kao mesto u kom je rođen Vuk Karadžić, reformator srpskog jezika. Sjajna baza za pravljenje novih ćirilličnih fontova.






Ali nećemo smesta na posao. Prvo uživanje. Posle večernjeg predavanja, novi dan. Banjanje u ranojesenjem suncu, ambijentu kuće i gostoprimstvu sa pravom merom koje nas je dočekalo u konaku porodice Mišić, na pola puta između Vukove kuće i saborišta. Ako u Tršiću niste bili ovo vam ne znači mnogo, ali će vam informacija značiti ukoliko se tamo uputite. U ovom malom mestu nalik selu Štrumpfova, ovo je sjajna lokacija. Centar, takoreći.














A onda lagane lenje šetnje ka Vukovoj kući i na drugu stranu, ka saborištu, gde su, u jednoj od kućica, bili predstavljeni radovi sa prošlogodišnje Tipoberbe.

















Par tragova starih zanata i upliv folklorista na dan zatvaranja Vukovog Sabora zunuće vas u potpuno drugu dimenziju.














A onda se vratite u svoje dvorište i pored potočića pijuckate domaću kafu.











Rakijica ko voli, pa lokalni kajmak i proja od brašna samlevenog u obližnjoj potočari. Baš ovde:





Dakle, za terapeutski vikend beg iz grada Konak Mišić je iskrena preporuka. Kada se sa divnim domaćinima budete dogovarali oko boravka u njihovom toplom domu moći ćete da birate između mesnog i bezmesnog jelovnika, a taj bez mesa je bajan, nije neka turobna ogoljena varijanta mesnog. Sezonske povrcke, sirevi i kajmaci, pite i proje, lokalno i mljac. A da, tu je i wi-fi, pa dozirajte po svojoj meri odsečenost od ostatka sveta.

KONTAKT:

+381 (0) 64 301 45 26

misicpedja@gmail.com


Ako ste pomislili da je u ovakvom ambijentu teško otrgnuti se potrebi za uživanjem, prepuštanjem i odmaranjem, potpuno ste u pravu. Ipak, ono što su učesnici na Tipoberbi 2012 uradili za ovih 9 dana, itekako je vredno pažnje. O tome, sutra.



6 коментара:

  1. ne znam da li je bolje dvorište i šuma koja ga okružuje, ona ležaljka iznad kuće koja gleda samo u zeleno i plavo ili enterijer kućice za goste..kad pomislim na kratki odmor van grada to mi je prvo mesto na listi!

    ОдговориИзбриши
  2. Aaaah kakav vikend, kakvi ljudi ti Misici, toliko opustajuce i toplo! Uzivali smo bas u svemu! Hvala na preporuci!

    ОдговориИзбриши

Related Posts with Thumbnails