15. 6. 2010.

MASTER: Marina Abramovic



Sve i da nemate pojma o umetnosti i preformans smatrate folirantskom bespotrebnom budalastinom, morali ste da budete u toku sa dogadjajem Artist is Present koji se prethodnih meseci desavao u MoMA. I verovatno vas je tu nesto mrdnulo, cak i ako ne umete to da verbalizujete.



Marina Abramovic je cudesna. Iako sam se nesto silno premisljala po pitanju slaganja svojih osecanja u reci, ne zelim da ostanem uzdrzana, bez obzira sto zaista ne poznajem ni proslost ni sadasnjost performing scene. Kada je nesto istinito i snazno ne treba ti nikakvo znanje. Cini mi se da sam mogla svoju rodjenu baku da dovedem da sedne ispred Marine i sve bi im obema bilo jasno.


pored ove tri custom dress changes pogledajte jos:
MoMA flickr stream arsenal fotki koje beleze ljude koji su sedeli naspram Marine
u tumblr streamu MarinaAbramovicMadeMeCry jasno vam je sta cete naci


Svetskoj umetnickoj i opstoj publici njen rad je sasvim u redu objasniti njenim Yu poreklom i time da ona ispituje granice tela i mogucnosti uma (Wiki). Mi odavde znamo vise. Za mene, oni bolni performansi su sustinski, tacni, veliki i potresni. To mi dokazuje da nije potrebno znanje da bi u umetnickom izrazu osetio precizno artikulisane emocije, teret, istoriju, licnu, porodicnu, nacionalnu, ljudsku.

Umetniku, s druge strane te interakcije, treba otvorenost, sirina i sposobnost da hoda po ivici a da ne propadne u glumatanje koje kod posmatraca izaziva transfer blama. Marina Abramovic je majstor, precizno prenosi sve sto pozeli, osvescena je i zavredjuje svo postovanje. Posebno mi je drago da u sebi ima i taj menadzerski talenat, da je imala srece da uleti u prave krugove njujorske umetnicke scene koja je god knows nenormalno preogromna, i da je umela to da iskoristi, da su njene komunikacijske skills bile na adekvatno visokom nivou. Tu su i life choices, staying grounded i living comfy i large. Ova zena ocigledno fabulozno stari.

Njeni intervjui govore svasta, daleko vise od onoga sto prica. Trenutno mi je posebno upecatljiv ovaj koji je direktno vezan za upravo zavrseni dogadjaj. Posmatrajte je, prekrasna je, ozbiljna i vrcava, stabilna i zrela.



Ono sto je bilo tik pre Artist is Present, a meni je posebno zapalo za oko, je serija fotografija The Kitchen. Njen omaz Svetoj Terezi. Poslusajte o tome na YouTube-u, a ovde pogledajte magiju. Strasno, divno, veliko, vecno, univerzalno, fascinantno. Isto ono zbog cega su ljudi plakali u MoMA-i.



marina abramovic kitchen

Ovo su njena obicna lica. Predivno. A bit of surgery, sve je to ok. Ona je just predivna. Jedna gromada od zene. Carica.

pic via 20 mins of conversation with Marina

Njujorcani se upravo dive njenoj transformaciji kada je iz tri haljine u kojima je sedela na performansu (plava - smirujuca, pa crvena - energizing i za kraj bela - provokatorska), na parti povodom kraja performansa Artist is Present dosla transformisana u pravu macku. Ja se nisam iznenadila. Anyway, custom made haljina i jakna od koze 101 zmije za koje je odmah izjavila da su umrle prirodnom smrcu. Volim sto nemam nikakvo misljenje o tome i nemam potrebu da ga formiram.

Evo je macka u februarskom italijanskom Vogue-u i u svom SoHo stanu. Zenska u kujni.




I kuca van grada u obliku zvezde...


Vredi procitati svaku rec koja prati fotke na NYTimes-u. Uz ovu kantri kujnu, recimo, pise: While she does no cooking in her Manhattan apartment, Ms. Abramovic makes various dishes in her kitchen upstate. Vegetables come from a backyard garden that is maintained by a neighboring couple.



I divna cista spavaca soba za kraj. Sa upravo ovako prociscenim bistrim osecajem ostajem posle malo traganja i pretresanja Marininih putanja.

2 коментара:

Related Posts with Thumbnails