27. 11. 2010.

Sipping Rituals



Kad smo dan zapoceli cajnom ceremonijom, da ga tako i zavrsimo.

Moja ceremonija ne ukljucuje flafovanje matcha praha bambus cetkicom. Matcha prah koristim za matcha milk. O tome drugi put.



U dm radnje ovih dana je stigla nova linija proizvoda. Tako ja upravo pijem divni Alnatura sencha caj, sa nekim silnim sertifikatima, just the way i like it. Sencha says Japan to me in just one sip. O-bozavam. Clean & so sofistike. Osecam se kao ona neznica s pocetka posta.

Cajni ritual fino ce vam u dopadljivim, nekad cak i sladunjavim fragmentima, opisati Chris Chun. Evo malog odabira par omiljenih radova, sve kombinovana tehnika na platnu. Mnogi drugi cesto odlutaju u specificni over the top stil, ovi drze meru koja je neverovatan mix. Cini mi se da bih ga najlakse sebi opisala kao dan kada su se tradicionalno kinesko slikarstvo i Cuca Sokic nasli na pola puta. Strange enough.



Lebdeci stolovi u nedogled, stabilna garnitura za ceremoniju na njima. Decentrirano, pazljivo pobacano po coskovima, nevidljive teksture, velika prostranstva reklo bi se prazna i neki mali minuciozno opisani detalj. Kao pricanje prica, nesto apstrahovano, nesto izdetaljisano. Licno.





Japanska ce cajanka izgledati drugacije. Ne opisuje je samo sushi. Narandzasta podloga prizvace cuvenu neverovatnu boju kapija - torii, onih koje vode do hrama i koje simbolizuju prelazak iz profanog u sveto. Iste one kapije koje su Krista i Zan-Klod inspirisali da u Central parku naprave The Gates. Evo koliko je to exactly ta boja...



O, da ne zaboravim, maleni Sharaku na soljici!



Kada Chris Chun razlislja o Francuskoj i dalje prica svojim jezikom, njegov likovni izraz je besprekorno transponovan negde sasvim drugde. Caj je postao Champagne, cinija pirinca - tanjir makarona. Ali to je i dalje to - uzivanje. Molimo za finu tisinu. Na tome sam rasla. Ah da, primetite tanjusnu tanjusnu casu skroz desno, ispod prozora... Ah.



A onda - kakav preokret. Najdrugaciji od svih radova. Turska! Tu je ritual naravno ispijanje kafe. Smokve najcudesnije boje, dzezva iz linije i - ratluk od ruze na belom tanjiru sa zlatnom bordurom. I rest my case.

3 коментара:

Related Posts with Thumbnails