14. 10. 2010.

Coin Magic



Pre dve godine, u okviru projekta Things I have learned in my life so far a ucestvujuci u Droog-ovom dogadjaju Urban Play 2, Stefan Sagmeister je izveo predivan zahvat u javnom prostoru.



Udruzen sa Jessicom Hische i stotinjak volontera ucinio je da 250.000 novcica od euro centa sloze recenicu Obsessions Make My Life Worse and My Work Better.



Novcici su bili podeljeni u 4 nijanse prirodno dobijene oksidacijom materijala od kog su napravljeni (u crveno obojenog bakarizovanog celika). Po temeljno razradjenom planu i koristeci grid plocnika na jednom amsterdamskom trgu, osam (8) dana slagali su i slagali, strpljivo i udruzeno redjali novcic po novcic. Sve fotke su iz njihove flickr grupe.















Ovako izgleda tih 8 dana sazetih u 6 minuta.



20 sati posle zavrsenog postavljanja, zatekli su prazan trg. Ispostavilo se da je neko tokom noci dosao sa kesama i krenuo da tovari novcice. Ipak, imajte na umu da je na trgu lezalo cirka 250.000 eurocenti, sto ce reci 2.500 evra. Komsije prijavile, dosla policija i da bi zastitila umetnicko delo pozvala komunalne sluzbe da uredno pokupe novcice! And that was it. Pre toga, ostalo je zabelezeno finalno delo.


pic via TypeTheory

Naravoucenije je - sto mozes da uslikas danas ne ostavljaj za sutra.



PLUS:
• sve o projektu OVDE
• jos jedan super zanimljiv intervju sa Dzesikom Hish OVDE
• kad smo vec kod opsesivnog ponasanja, znate li onu staru vizitku ranije Sagmajsterove saradnice tipografkinje Marian Bantjes? Ako je ideju pozajmio, odlicno ju je razradio. Mimo toga, kao type geeka silno me boli ovo naopako A i nikako ne mogu da ga opravdam nekom namerom... vidite li nesto sto ja ne vidim?


3 коментара:

  1. e pa jano, skidam kapu. priča je genijalna, filmić je surov, slike su bezobrazne.

    ОдговориИзбриши
  2. genijalno. novci u sluzbi umetnosti. This must be first... :)

    Nego, ne kapiram za ovo A... Naopako kao horizontal flip ili...? a zanima meeee
    #dosada

    ОдговориИзбриши
  3. @jovana ovo ceka sto godina da bude sroceno u post. worth it.

    @Marina da, horizontalni flip. ide prvo tanka pa debela, evo vidi - A, a kod nje je debela pa tanka. you don't mess with tanka-debela u svetu slova ;)

    ОдговориИзбриши

Related Posts with Thumbnails