15. 7. 2010.

Tadahiro Uesugi



Pisuci pre neki dan o onom Beatles setu igrica, vidim da je animator koji je radio na tom slucaju, Stéphane Coëdel, ucestvovao u jos jednom kolektivnom poduhvatu sa prelepim rezultatom. Theatrical trailer za film iz '64, A Kiss from Tokyo:




Ilustracije Kevina Darta koje je Stefan razmrdao su savrsen retro, istovremeno klasicne i moderne, rusticne i uglancane. U mojoj glavi to cini precizan spoj dvojice stvaralaca. Zovu se Saul Bass i Tadahiro Uesugi. Ovo je storija o majstoru Tadahiru Uesugiju.

Evo jedne setajuce tipicne Uesugi zenske, u haljini koju zbog teksture uporno percipiram kao kompletic od tvida. Tipicno je njeno tanjusno telo, perky profil, jedna jedina linija koja opisuje ajlajner i trepavice zatvorenog oka, biserna mindjusica.





Krzave linije, efektne kompozicije, proboji svetla, decentrirano, njegov prepoznatljiv nacin je kao udzbenik, sve po propisu, a tako carobno nadgradjeno, oplemenjeno, personalizovano. Dve dimenzije, papir, linija, povrsina i nesto boja u kombinaciji sa njenim odsustvom - sta ce ti vise od toga!





Njegove ilustracije u nijansu precizno i jednako ocaravajuce opisuju i grad i prirodu, i chic enterijere i tradicionalne japanske eksterijere, svako godisnje doba.



Cudesno gradi atmosferu kao da kolazira paus i flis papirima. Njegove palete imaju beskonacno mnogo tonova prljavo rozih, okera i ljubicastih, a tek sive... njegove su sve sive iz citavog univerzuma.



Posle moje omiljene, joga scene, i predivne korice neke chick knjige koja je dobila paleticu, jednu od milijardu koje bih posvetila majstoru Uesugiju, uzivajte u chic in the city scenama, pa nesto putovanja, uzivanja u udobnom ususkanom prozracnom domu i toplim puderastim scenama iz kupaone. Klik na Sakamotov klasik Forbidden Colors i uzivajte...



tadahiro  uesugi book cover

tadahiro uesugi book cover



























2 коментара:

  1. da, on je tako ogromantna jedna figura u mojoj glavi da mi se cini da nije dovoljno poznat i voljen. ili bar nikad onoliko koliko mislim da zasluzuje :]

    ОдговориИзбриши

Related Posts with Thumbnails