31. 12. 2012.

2013



Ovom bajnom jelkicom koju je Warhol napravio oko 1957. zelim vam pregrst divota u narednoj godini.


Sto se bloga tice, sazrelo je za promene. Vise od cetiri godine ulaganja, istrazivanja, cackanja i sabiranja u ovakvoj formi se zavrsava. Ni sama ne znam sta nas ceka u 2013, ali tu smo. Sretacemo se.


29. 12. 2012.

Grandma Moses



Anna Mary Robertson Moses, poznatija kao Grandma Moses, je voljena i priznata americka umetnica naive. Samouka i dugovecna, pocela je da slika u svojim sedamdesetim godinama.


One hundred-year-old artist Grandma Moses paints at her farm, 1960.


Prvo, mislim da je sjajno da sve nas pocastim jednom takvom cudesnom pricom o samootkricu pod stare dane ali i u bilo kom drugom trenutku zivota, a drugo, ove slike silno me potsecaju na vecito omiljene klasicne UNICEF novogidisnje cestitke koje se kupuju u tvrdoj kutiji. Ove godine omiljeni su mi setovi Zima na selu i Bozic u gradu


27. 12. 2012.

Holiday Reads

Ne znam kako stojite sa slobodnim danima oko praznika, ali ako budete imali vremena da budete lenji, a pozelite da telo miruje a mozak ipak malo radi, imam za vas tri dizajnerska blaga.

Naobrazba koja vas ceka u ova tri parceta novogodisnje torte onima koji tragaju dace deo temelja koji dolikuje studijama primenjenih umetnosti. Upravo krecemo od onoga sto je meni bilo otkrice trece godine studija, magazin U&lc (Upper and lower case, odnosno velika i mala slova).




24. 12. 2012.

A Look Into The Belgrade Book




The Belgrade Book je luksuzna fotomonografija ciji je autor Dina Johnsen

Dina je dosla u Beograd na cetiri godine i tada nije bilo knjige koja bi joj rekla sta je Beograd, a taj grad je, svi stranci kazu, jako neobican, poseban i tesko shvatljiv. Sada, sa Dininim odlaskom iz nase zemlje, ostala nam je knjiga koja prica o nama iz perspektive nekoga sa strane, nekoga ko se zaljubio u grad i njegove ljude.





Na ovoj knjizi radili smo (Young&Healthy, odnosno Igor, ja i saradnici) od februara ove godine. Sada, kada je knjiga predstavljena javnosti, ona je i dalje nedostupna siroj javnosti. Citav tiraz pripao je Skupstini grada koja je finansirala projekat i ovu knjigu dobijace vazni gosti grada i oni koje zelimo da pozovemo da nam dodju u goste. Ovo je za sada zvanicni diplomatski poklon, recimo to tako.





21. 12. 2012.

Nagrada Radovan Galonja




Sa ovim krajem godine sve se nekako zavrsava i sve novo pocinje. Jedan od bitnih trenutaka bila je dodela nagrade i okupljanje oko nagrade Radovan Galonja koju izdavacka kuca Fabrika knjiga od ove godine dodeljuje u secanje na divnog coveka koji je ucestvovao u pravljenju Fabrikinih knjiga.

Sledi objasnjenje nagrade koje je napisao nas glavni urednik, Dejan Ilic.



Godišnja nagrada “Radovan Galonja” dodeljuje se za najbolje uobličenu knjigu na prostoru Jugoslavije. Kriteriji odabira obuhvataju sve aspekte – od izbora naslova, preko kvaliteta sadržaja, kvaliteta autorskog teksta ili prevoda, uredničkog, lektorskog i korektorskog rada, dizajna, do preloma i kvaliteta štampe. O nagradi odlučuju ljudi koji su angažovani u Izdavačkom društvu “Fabrika knjiga”.

Radovan Galonja je do leta 2012. pripremio za štampu sva izdanja “Fabrike knjiga”. Njegov samopregor, njegova odanost “Fabrici knjiga”, kao i usredsređenost na svaki detalj koji se tiče izgleda i sadržaja štampanog proizvoda, bili su i ostali primer profesionalne etike.

Ovom nagradom želimo da sačuvamo uspomenu na Radovana Galonju i skrenemo pažnju na niz poslova koje treba znalački obaviti da bi se na kraju dobila knjiga vredna čitanja.



* * *


19. 12. 2012.

NiokiBG




Novogodisnji poklon od Tipometra i Ministarstva kuture i informisanja Republike Srbije! NiokiBG Marijane Orsolic!


Dobijate tri tezine, Regular, Italic i Bold, i naravno, kao sto ste navikli, pored uobicajene latinice, tu je citava cirilica, poenta Tipometrove akcije Cirilice na poklon, cije je ovo sedmo izdanje.







17. 12. 2012.

The Royal Mint 2013 Coin Set

Evo sta je The Royal Mint, engleska kovnica novca, pripremila za predstojecu godinu. Set kovanica kojim sam poprilicno odusevljena.

Numizmatika u analognom svetu nije moja stvar, ali me ovi novcici mame na posedovanje. Nekoliko razlicitih kompleta manjeg ili veceg obima, a ovo je ceo set za 2013.



Iznad: £2 coin for The Royal Mint in commemoration of the 150th anniversary of the London Underground in 2013 by Barber Osgerby

15. 12. 2012.

Christmas Gifs

Jedno od omiljenih bozicnih online mesta. christmasgifs.org.







13. 12. 2012.

Slova Bratislava Milenkovica

 

Sutra se u Sopotu otvara izlozba ilustrovane azbuke Bratislava Milenkovica. Racunajte da je to samo prva stanice ove izlozbe, doci ce nam sigurno jos blize. Ipak, mozda se do tad  uramljeni giclee printovi vec prodaju, pa vidite sta cete. ;)




Donosim vam nekoliko slovaca koje mi je Bratislav ljubazno ustupio za ovu najavu, a uz njih prenosim tekst koji sam napisala za katalog izlozbe. Bilo mi je zadovoljstvo i cast sto je Bratislav upravo mene pozvao da napisem pratecu rec. Imala sam svasta da kazem, da ga nahvalim i predstavim u kontekstu kom pripada, pa evo, procitajte:



8. 12. 2012.

Dear Santa...



Haje, hajde, sigurno i vi nesto pozelite prvenstveno zbog pakovanja. Evo moje novogodisnje liste zelja. Deda Mraze, imas ispod linkove.




 ● Ciate
 ● Scotch Naturals ●
 ● Mac Palette ●
 ● Savonniere ●
 ● CafePod ● 


Eto. Samo to.

;)

7. 12. 2012.

All You Need is Black pt.6




Ova tema je morala da dobije svoj dan u okviru Pack Week-a. Vec znate za moju opsesiju idejom da je crna boja ume da bude sve sto je potrebno da se na pakovanju opise sve sto treba da bude receno.

Ovo se sjajno moze iskoristiti za pakovanja proizvoda novih malih manufaktura koje nemaju proizvodnju toliko veliku da isplati i najmanje ture industrijske proizvodnje pakovanja.

Potpuno je neverovatno koliko vestim smisljanjem i oblikovanjem sadrzaja mozete napraviti sirok spektar razlicitih utisaka i atmosfera ne koristeci ni jednu osim ove boje. Kada pogledate, mozda bi svaki od tih crnih elemenata mogao da bude i druge boje, neke mekse, svetlije, sofisticiranije. Ali ne, crna je kod svih pakovanja koja sam ovde sabrala upravo ta koja je potrebna, dovoljna, pravi izbor.

Krecem prvo od vecih kuca i njihovih industrijski proizvedenih pakovanja. Prva je novozelandski eco store i zvrlje grafitnom olovkom ili ugljenom. Sweet!





5. 12. 2012.

Teasy




Redizajn pakovanja, primer iz licnog iskustva. Pre nekog vremena u studio Coba&associates dosla je firma iz Soko Banje koja se bavi proizvodnjom cajeva.


Dosli su da redizajniraju SVE, a njihova paleta proizvoda je velika i raznorodna. Adonis ima apotekarske cajeve, filter kesice, caj za grickanje i jos jedan avangardni projekat - Teasy. Radila sam razdragano na svim segmentima ovog projekta, a danas paznju posvecujem samo jednom. U principu, ako bismo sve oko ovog redizajna sveli na jednu jedinu sliku, Teasy pre i posle izgleda ovako:





U pitanju je caj spremljen u plasticnu kasicicu sa filter papirom. Dakle, nije forma na koju smo navikli. Potrebno je imati otvoren istrazivacki duh da biste probali i zavoleli ovaj novi nacin priredjivanja caja. Zato je slogan za ove cajeve: Nova cajna ceremonija.


4. 12. 2012.

Redesign Time



Danas prica o redizajnu pakovanja kroz konkretan, imaginarni projekat. Kako razmisljam, kako istrazujem, skupljam i odbacujem. Kreativni proces i moguci ishodi.

Zamislimo da radimo na redizajnu pakovanja za kucu sa tradicijom. Porodicni posao, licni odnos prema poslu, proizvodu, zaposlenima, pakovanju, logou. Svaki redizajn je tezak, ali rekla bih da je ovakva situacija jedna od najtezih. Moj imaginarni klijent je Martelli. Sada izgledaju ovako, drazesno retro, ali malo grubo za oko.



pasta pack via belowtheclouds

3. 12. 2012.

Simplicity Time



Kao sto vas najava i baner pa i ova slika iznad obavestavaju, ovaj PackWeek, drugi po redu, desava se kao warmup za jednodnevnu konferenciju o dizajnu pakovanja.

Packtivity2 konferencija se odrzava 10.12. 2012. u hotelu Park i ovom prilikom ekskluzivno nam u Beograd dolazi, izmedju ostalihBjörn Kusoffsky iz Stockholm Design Lab, koji su, recimo, dizajnirali pakovanja za IKEA hranu. O svemu se detaljno obavestite ovde.

Na Packtivity-ju ucestvujem kao predstavnik Fakulteta primenjenih umetnosti. Ono sto je moj zadatak je posebno poklanjanje paznje edukaciji u oblasti dizajna. Tako ce i postovi o dizajnu pakovanja ove nedelje kroz primere pricati na odredjene u teme.

Krecemo od JEDNOSTAVNOSTI. Sad, do jednostavnosti se u svetu pakovanja dolazi iz dve vrste prinude. Prva je prezasicenje, a druga finansijska kriza. Kako god, premium i organic nisu samo vise po stastavu sasvim cisti, sada su sve cesce tako i dizajnirani. Prvi primer je BluePrint Juice koje su dizajnirali Doubleday&Cartwright.



Related Posts with Thumbnails