31. 3. 2011.

Penguin 75




Ovaj post se krčkao jaaaaako dugo. Knjige su pored slova moja najuža struka. Dakle, sa njima paž-lji-vo. Lomljivo. Dragoceno. Precious goods.
Ne znam da li možete da zamislite kako sam se osećala kada sam u nedelju otišla u Artget na izlozbu Penguin 75. Reći ću vam. Thought I'd died and gone to heaven.



Paul Buckley na otvaranju izlozbe, pic via blokovi.org


Izložba prati knjigu, knjiga prati godišnjicu. Izdavačka kuća Penguin prošle godine je proslavila 75 godina rada. Zbog toga su upriličili ovu knjigu o knjigama. Uredio ju je izvršni potpredsednik kreativni direktor američkog Penguin-a, Paul Buckley, isti onaj koji se prošle nedelje vrzmao po Beogradu, držao predavanje i vodio radionicu u okviru konferencije Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik. Kako to u poslednje vreme često biva sa za dizajnersku zajednicu bitnim gostima, i za njegovu posetu Beogradu, kao i za prošlogodišnji dolazak Stevena Hellera, zahvaljujemo Mirku Iliću.



Ingsu Liu i Paul Buckley vode radionicu, pic via blokovi.org

Knjiga Penguin 75 predstavlja 75 ključnih korica iz američke Penguin arhive. Ilustrativne, narativne, cinične, preduhovite, zabavne, sveže, upadljive, učinile su da se na izložbi osećam kao u prodavnici slatkiša pred Bozic. U katoličkoj zemlji, of kors.





Lični komentari, opisi procesa rada, beleške autora, koncept praktično identičan onome koji smo Olivera Batajić i ja predstavile izložbom u Grafičkom kolektivu 2008. Potvrda da smo našu malu izložbu osmislile ispravno, istinito, precizno. Čak su na obe ove izložbe bile izložene i same knjige.

Vezane drečavo narandžastim gajtanima, meke, savršeno štampane na savršenim papirima, na dodir puterasto nežne. Okidaju osećaj očaranosti i studentske zaljubljenosti koja je činila da za prve ino knjige koje su se pojavljivale u prodavnici ispod Beoizloga spucam ozbiljan procenat tadašnje stipendije. I eto nas na istom mestu. Beoizlog. Nismo nivo ispod, već nivo iznad. Srce u grlu.







Na izložbi, neke obožavane korice i neke koje su od tada postale obožavane. Originalne korice sa svetlucajućim folijama, fino grubim vododisperzivnim lakom i parcijalnim sjajnim preko, kaširane na crnu penu. Neke solo naslovne, neke čitave korice, rasklopljene i predstavljene onako kako ih dizajner vidi dok radi na rešenju.






Now, pažljivo čitajte izložbu i saznaćete svašta o procesu rada, o odnosu izdavača, urednika, dizajnera/ilustratora i autora knjige. To je jedan neverovatan krug. Kada su knjige pred nama svi hvalimo dizajnera. Retko ko se seti mozga operacije, onog ko je držao uzde, vraćao skice dok ih nije utegao u ono što je smatrao za pravo rešenje. Tako stvari stoje i sa vezenim koricama koje su trenutno huuuge na netu. Vezla strpljivo dva meseca Jillian Tamaki, art direktorisao Paul Buckley. Za Emom nisam luda, ali su zato Black Beauty i Secret Garden... nestvarne.








Široke klapne su dodatni treat, prolongiraju priču, uživljavaju dodatno u taktilnost. Verno prenošenje ručnog rada sigurno je doneo na pravi način osećaj i na štampanu koricu, u stvarnosti garantovano deluje kao da u rukama držite vez.








Još jedna nova Penguin-ova edicija koja je eksplodirala all over wwweb je edicija Great Food koju je dizajnirala Coralie Bickford-Smith, ista ona koju smo upoznali kada nam je servirala onu divotu od Ficdzeralda, svog u folijama. Kada vidim ove rikne složene u dugu... od sreće mi preskoči srce.




























Na kraju, upravo uz onog Keruaka, SwissMiss nas obavesti o preslatkoj novosti - Penguin luggage tags. ON THE ROAD with Kerouac and Penguin. Druga vam je opcija za savršeno opisni tag - The Lost Girl. To nisam.




Uh. Eto. Prikupila sam to sve na jedno mesto. Preveliko za jedan blog post, premalo za sve sto mi se roji po glavi povodom Penguin-a. Uglavnom, izlozba Penguin 75 u galeriji Artget traje do 6. aprila i ne smete da je propustite. Penguin knjige su ON THE ROAD i preko okeana su vam dosle na noge.

~ ~ ~

FURTHER READING:
intervju povodom izlaska knjige naDesign Related i Casual Optimist



.

30. 3. 2011.

Bengal Beauty



Bengalski tigrovi su podvrsta koja zivi u Indiji, Nepalu, Butanu i Bangladesu. Proglaseni su za ugrozenu vrstu i ima ih sve manje. Poslednja brojka za koju znamo je 2500 jedinki.

Neke od njih, tacno njih 18, predstavnike sve cetiri podpodvrste, udruzenje savrsenog naziva - T.I.G.E.R.S. (The Institute of Greatly Endangered and Rare Species) dovelo je u studio radi fotografisanja. Napravili im porodicne portrete. Fotografije su iz 2009 pa su uz fotke potpisane starosti koje su ih zatekle na photo sessionu. Poceli smo sa sestogodisnjim Bramanom, jednim od samo 30 golden tabby Bengalskih tigrova na svetu. A onda:

Manu, 8-ogodisnjak, standardni kraljevski Bengalski tigar



Kandja, 6-ogodisnjakinja, takodje standardni kraljevski Bengalski tigar



Muktan



i Kan, obojica dvogodisnjaci, obojica golden tabby



Prelepa osmogodisnjakinja Ganga, kraljevski beli Benglaski tigar



i muskarac iste sorte, trogodisnji Narajana



Zbunjeni jednogodisnjak Ohjas, snezno beli Benglaski tigar



i dvogodisnja snezno bela Sundari



Tako razliciti, divni, stameni, graciozni, savrseni. I ostalih jedanaestoro zasluzuju vasu paznju. Upoznajte ih na Guardianu. Gledam ih i osecam kao dete, ocarano i zapitano, osvezeno, novo. Ovako:



A posto mi je sazivljavanje stvarno jaka strana, mek krznavi osecaj me je sav obujmio...





Ovo sam vam trenutno ja:

29. 3. 2011.

Braggin'



Stvari stoje ovako: danas vam donosim lepe vesti, ne samo zato da bih se hvalila (hehehihi), nego i da bih vam objasnila da nam uopste nije lose. Stavise. Super nam je. Gde god da smo, dok god nam je glava velika kao globus i radi na nivou planete. Ako mozete i sire da razmisljate - jos bolje. Kao sto kaze Les Brown, Shoot for the moon and if you miss you will still be among the stars.

Prva, svezija stvar za braggin' je Coba&associates novogodisnja cestitka, koja je
osvanula na FPO.



Da objasnim od pocetka, tu cestitku sam u dahu osmislila sumirajuci godinu iza nas. Skromni shef Coba hteo je neku decentnu finu pismeno dizajniranu cestitku, ali ja, neskromna i brbljiva kakva vec jesam (i na intenzivnoj terapiji artikulacije problema do granice neugrozavanja drugih), povezem velike promene koje su nam se izdesavale u studiju, to kako su se odrazile na nas vizuelni identitet i - voila! Morali smo tu godinu da zavrsimo zdravim sumiranjem, samoohrabrivanjem i - pa, malim hvalisanjem. Nasa ultra chic siva ameriken cestitka sa fiknutim uglicima bila je gotova za samo par dana.



I eto, u strukovnim krugovima cenjeni sajt koji se bavi posebnim stampanim stvarima, FPO [(For Print Only), grana Under Consideration Armina Vita i njegove supruge Brioni] objavio je pre neki dan nase cestitke uz presmesan komentar: I don’t know much about Serbia, where C&Associates are based, but from the looks of it, they like shiny things.



Uz to, u komentarima se ljudi pitaju gde ovo moze da se napravi za ovako pisljive pare. Eto. U Srbiji. Yeah!

~ ~ ~

Druga, jos veca stvar, koja nije toliko sveza, je da su pakovanja za Adore cokolade zauzela 8. mesto na The Dieline-ovoj listi od 100 najboljih pakovanja celokupne svetske produkcije u 2010. godini!



Ova se vest pojavila oko nove godine, tacnije 28.12.2010, i svakako mi jeste upala u Reader, ali u standardnoj dnevnoj frci, ne ocekujuci da se mogu pronaci na ovakvoj listi, nisam ni pogledala listu. A sada, popunjavajuci neke formulare i sakupljajuci mukotrpno press clipping i sve sto se ikada igde pojavilo o meni i svemu sto sam do sad uradila, nabasam na ovo. Adore na 8 mestu! Real big deal u mom univerzumu.



Na 100-tom mestu je Lintar, Babees na mestu br. 92, Scanwood 80, Pandora Bell na 60. Onaj super koncept sa Pantone sminkom je na mestu 47, Globus Organics su 35-i, eeeej! Pakovanja za novu familiju iPod-a 23, a onaj Fitzgerald sa folijama na 16-om mestu. I onda, Adore na osmom. Na prvom, potpuno zasluzeno, Kraken rum. Obozavam sve oko Krakena.



Ponosna sam sto se moj voljeni projekat tako visoko plasirao, ali mi je jaci utisak da u maloj tunguziji Srbiji ekskluzivno uzivamo u Adore cokoladama i njihovim pakovanjima. Da svako od nas napravi po jednu stvar zbog koje ce nam biti drago da smo ovde a ne negde drugde i - blago nama svima. Tako i funkcionisu sve te zemlje kojima se divimo. A mozemo sebi da napravimo lep zivot. Prvo u glavi pa onda i oko sebe. It's not all about money. Istina jeste i da ima mnogo kocnica, previse snage se potrosi na neke stvari koje bi drugde bile rutina, trziste je malo i prezivljavanje virtuozna vestina. Ali, when there's a will there's a way.

Uzgred, Adore i Coba&associates upravo spremaju nove delicije, i za nepca i za okice.


.

28. 3. 2011.

Color Notes No.45: NEO CLASSY



koliko se sa ovom fotkom identifikujem... to je zbog one jedne fotke iz sense, sa istim ovakvim cvikama


kad smo vec kod tih cvika... zbog nje nosim zumance zuti lak


would kill for these


u kompletu sa ovom trobojnom plasticnom kajlom


i-de-al-no za sve prilike


obozavam ove narukvice za pomoc japanu


imala sam slicnu narukvicu-hemijsku kad sam bila klinka. obozavala sam je.


obozavam Madewell


i ove godine mantil rula


a sesir - svake godine novi. jednosezonski.


grubo zenstveno


a mantil, kada bih mogla da biram bilo koji na planeti, odabrala bih ovaj Tsumorin. Obavezno pogledajte podstavu


papirna aktntasna


i platnena sa birkin printom. love it.


you are beautiful. thank you.


retro povez sa kontra bojama. osnova crna, ojacanja bez. love it.


koliko je cudestan ovaj Zurbaran


dobar, los, zao


tapete, fake rustik daske


mural koji menja dan


daske za surf od mermera. secate se fabija vale?


puno i mocno


interdimenzionalni portal


smart


i'd go to opera every other day


and after that go for a stroll


and then take another during the day


blago. neopisivo.


kakav logo, kakva tipografija. i sve ostalo.


jane in the box


fresh infographics


fresh take on burger


and jedan opaki senf.

Related Posts with Thumbnails